În Duminica Tuturor Sfinților, Mănăstirea Piatra Scrisă își serbează hramul

Aflată la interferența comunelor Sadova Veche și Armeniș, mănăstirea Piatra Scrisă este una din cele mai reprezentative așezăminte monahale din Episcopia Caransebeșului, fiind deopotrivă și o emblemă duhovnicească a acestei Eparhii.

În fiecare an, la praznicul Duminicii Tuturor Sfinților mii de credincioși vin la această sfântă mănăstire de pe Valea Timișului și se închină icoanei Sf. Treimi, apărute în mod miraculos pe ‘stânca de sub calea ferată’. Și în acest an, cu prilejul hramului mănăstiresc, Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului va săvârși Sf. Liturghie arhierească la această mănăstire, începând cu ora 9.30 în noul foișor de vară, recent amenajat de obștea monahală, condusă de părintele protosinghel Paisie Sadici.

Tradiția locală mărturisește că la construirea căi ferate dintre Caransebeș și Orșova la deschiderea tunelului pe unde era rânduită trecerea căi ferate s-a găsit o icoană pictată care reprezenta Sfânta Treime, ceea ce a îndemnat credincioșii de a determina inginerii constructori să devieze ieșirea tunelului spre Armeniș la câțiva metrii înspre apus de icoană. Apariția acestei icoane este învăluită de mister, credincioșii mărturisind că este o minune și nu a apărut prin zugrăvirea de către mâinile unui meșter. Tradițiile orale sunt diverse însă prima mențiune documentară sigură despre Piatra Scrisă apare pe o hartă militară austriacă din anul 1788, în care pe acest loc este trecută stânca Sfintei Treimi. Datorită infiltrațiilor de apă în stânca ce adăpostește icoana, aceasta a necesitat restaurarea în 1822 de către picotul Moise Buru Scriitorul din Caransebeș.

În anul 1929 familia Dragomir din Slatina Mică a ridicat o capelă ce adăpostește icoana în amintirea fiicei lor care a trecut la Domnul. În anul 1930 Episcopia Caransebeșului a construit o casă cu etaj pentru personalul monahal și o clopotniță astfel apărând așezarea monahală numită schitul de la Piatra Scrisă. Datorită poziționării la marginea drumului european, fapt ce nu constituia confort duhovnicesc a făcut ca la inițiativa părintelui ieromonah Hristofor Bucur să se amenajeze pe dealul din vecinătatea schitului un nou corp monahal și a unei biserici reprezentative pentru aceste locuri. Hramul acestui schit constituie un prilej de pelerinaj la icoana Sfintei Treimi de la Piatra Scrisă în fiecare an la praznicul „Duminica tuturor sfinților”. Noua biserică a mănăstirii a fost târnosită în anul 2008 de către Preasfințitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeșului la hramul așezământului mănăstiresc.

În prezent obștea monahală condusă de protosinghelul Paisie Sadici întreprind eforturi de definitivare a ansamblului monahal aflat pe dealul de lângă biserica care găzduiește de zeci de ani icoana nefăcută de mâini omenești a Sfintei Treimi.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro

Comentarii Facebook


Știri recente