În Duminica Tomii Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Andrieșeni

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat în Duminica a doua după Paști Sfânta Liturghie în Parohia Andrieșeni, Protopopiatul Iași 1, informează mmb.ro.

Preasfinția Sa a ținut un bogat cuvânt de învățătură în care a argumentat Învierea Mântuitorului pentru a întări în fiecare dintre noi convingerea propriei învieri. Primarul comunei Andrieșeni, Ioan Căruntu, a mulțumit în numele său și al localnicilor pentru bucuria prilejuită de venirea ierarhului. În semn de înaltă prețuire, primarul Ioan Căruntu a înmânat Preasfințitului Calinic Botoșăneanul titlul de Cetățean de onoare al comunei Andrieșeni. La final, părintele paroh Mihai Cepeliuc a mulțumit Episcopului Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor pentru înălțătoarea slujbă arhierească, celorlalți preoți slujitori, oficialităților, cadrelor didactice și elevilor Școlii ‘Gheorghe Ciobanu’ pentru buna colaborare pe care o au cu biserica parohială.

‘În parohia Andrieșeni se obișnuiește ca în Duminica Tomii să se facă Parastasul pentru cei răposați și ieșirea la morminte. Rânduiala aceasta a avut loc și în acest an. Jertfa adusă pentru cei adormiți de către credincioșii noștri a fost oferită deținuților de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași pentru a împărtăși cu ei bucuria Învierii. Această zi va rămâne în inima fiecăruia ca o zi plină de bucurii duhovnicești pentru care dăm slavă lui Dumnezeu’, a relatat părintele paroh Mihai Cepeliuc.

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul a vizitat apoi șantierul Bisericii ‘Sfântul Ierarh Nicolae’. Sfântul lăcaș se află din vara anului trecut într-un proces de consolidare și restaurare. Din cauza materialelor folosite acum aproape 200 de ani, cărămidă nearsă și fundație din piatră de râu fără liant, biserica s-a fisurat atât la interior, cât și la exterior. Consolidarea a necesitat ample lucrări de subzidire întrerupte de cedarea peretelui din partea de apus. S-a consolidat sfântul altar și pridvorul cu turnul clopotniței. În prezent sfintele slujbe se oficiază în casa de prăznuire, unde a fost amenajat un mic paraclis. Întrucât lucrările la biserica veche vor fi de durată, iar finanțarea provine din contribuțiile credincioșilor, încă se lucrează la amenajarea acestui spațiu temporar de slujire. La etajul superior al acestei clădiri se va înființa o bibliotecă parohială și o sală de lectură aferentă, precum și un spațiu de recreere duhovnicească pentru copii.

Comentarii Facebook


Știri recente