În Duminica Sfinților Români Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Craiova

În Duminica a doua după Rusalii (a Sfinților Români), ieri, 6 iunie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, informează mitropoliaolteniei.ro. La sfârșitul slujbei, părintele protosinghel Dărângă Valentin Vladimir a primit hirotesia întru Mare Eclesiarh pe seama Catedralei mitropolitane.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța chemării dumnezeiești în viața noastră: „Sfințenia este idealul, este vârful, este suma tuturor dorințelor noastre. Însuși Mântuitorul Hristos ne învață: „Fiți desăvârșiți, precum Tatăl vostru cel din ceruri desăvârșit este”, „Căutați mai întâi Împărăția cerurilor și toate vi se vor adăuga vouă”. El ne cheamă, ca în Evanghelia de astăzi: „Vino după Mine!”, așa cum îi spune lui Simon Petru și fratelui său Andrei: „Vino după Mine și te voi face pescar de oameni!”. Acela care va urma pe Mântuitorul Iisus Hristos nu va gusta niciodată moartea și stricăciunea. Sunt mai multe feluri de chemări în Sânta Scriptură. Le-am putea numi mai degrabă strigări. Mai întâi de toate noi am fost chemați din neființă la ființă de către Dumnezeu. Strămoșul nostru a primit numele de Adam, iar strămoașa noastră de Eva. Au fost chemați și chemarea lor a fost însoțită de numire, pentru că o chemare trebuie să aibă și nume. Nu putem chema pe cineva fără să-l numim. Dumnezeu ne cunoaștere după numele noastre, pentru că încă înainte de a fi născuți ni se dă un nume. Apostolul Pavel spune că Dumnezeu l-a cunoscut pe el din pântecele maicii sale. Deci, Dumnezeu ne cunoaște mai înainte de a ne naște noi, ne cunoaște după numele nostru pentru că El știe și-i inspiră pe părinții noștri să ne de nume potrivit pentru a-l purta în veșnicie. Așadar, chemarea lui Dumnezeu, strigarea noastră, este mai înainte de a ne naște noi. Și dacă Dumnezeu ne cheamă mai înainte de a ne naște, înseamnă că ne cheamă la bine, pentru că El ne vrea numai binele. Vrea ca noi să fim desăvârșiți precum Tatăl cel din ceruri desăvârșit este”.

Tot în cadrul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Irineu l-a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Cimpoeru Cătălin Marius, pe seama parohiei cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghie” din localitatea Întorsura, Protopopiatul Băilești.

Comentarii Facebook


Știri recente