In Duminica Ortodoxiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane indeamna pe credinciosi la milostenie

In Duminica Ortodoxiei, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane indeamna pe crediniosi la milostenie. Prima Duminica din Sfantul si Marele Post (16 martie 2003) a fost instituita de catre Sinodul de la Constantinopol din anul 843 ca sarbatoare a Ortodoxiei, inchinata biruintei dreptei credinte asupra celor care nu cinsteau icoanele si asupra tuturor ereziilor.

Potrivit unei randuieli bisericesti instituite de Patriarhul Iustinian Marina, in toate bisericile si manastirile din Patriarhia Romana se organizeaza colecte in bani pentru Fondul Central Misionar, destinat activitatilor misionare si filantropice ale Bisericii Ortodoxe Romane. Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane trimite tuturor parohiilor si manastirilor Pastorala speciala pentru prima duminica din Postul Mare,anume Pastorala Sfantului Sinod la Duminica Ortodoxiei, pentru a spijini colecta Fondului Central Misionar.

Prezentam in continuare fragmente din Pastorala Sfantului Sinod la Duminica Ortodoxiei 2003: ‘Lupta contra icoanelor incheie seria marilor erezii care au framantat Biserica in primele opt veacuri crestine. Fiecare dintre aceste invataturi gresite ataca un aspect sau altul al lucrarii mantuitoare a Fiului lui Dumnezeu. Iconoclasmul insa nu mai lua ca tinta un anumit aspect, ci lucrarea mantuirii in ansamblu. Si, asa cum aceasta foarte complexa erezie constituia o ofensiva generala impotriva intregii invataturi ortodoxe, tot asa, restabilirea cultului icoanelor nu a reprezentat o victorie izolata, ci triumful intregii Ortodoxii. Biserica a invins si va continua sa invinga o multime de erezii felurite, dar una singura dintre victoriile sale, cea impotriva iconoclasmului, a fost proclamata in mod solemn drept triumf al Ortodoxiei…Sfantul Sinod al Bisericii noastre isi indreapta chemarea parinteasca plina de iubire, ca si in alti ani, catre slujitorii sfintelor altare si catre toti credinciosii, de a sprijini cu aceeasi ravna colecta indatinata a Fondului Central Misionar, pentru a ne dovedi prin fapte credinta noastra. Din acest fond sunt ajutate bisericile in constructie sau reparatie, altele sunt impodobite cu pictura sau sunt inzestrate cu odoare sfinte, sunt intretinute parohiile nevoiase si parohiile romanesti de peste hotare, asezamintele sociale ale Bisericii, precum orfelinate, camine pentru batrani, cantine pentru cei aflati in lipsuri, si este sustinut in mare parte programul filantropic al Bisericii.’

In Pastorala Sfantului Sinod se arata ca ‘acel care face milostenie aproapelui sau va fi cercetat cu mila la Judecata cea dreapta a lui Dumnezeu’ si de aceea trebuie sa ne dovedim prin fapte credinta noastra, urmand pilda primilor crestini.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente