În Duminica Ortodoxiei se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare

În prima duminică din Postul Mare, în „Duminica Ortodoxiei”, în toate Bisericile Ortodoxe se va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare. Această Liturghie, una dintre cele trei existente în cultul ortodox, se oficiază numai de 10 ori pe an. În Postul Sfintelor Paști ea se oficiază în primele 5 duminici ale acestuia. La Sfânta Liturghie se va citi pericopa evanghelică din Evanghelia după Ioan din capitolul I, versetele de la 43 – 51.

Liturghia Sfântului Vasile cel Mare se săvârșește de 10 ori pe an: în aceste prime cinci duminici din Postul Mare, în Joia și Sâmbăta Mare, în ajunul Crăciunului și a Bobotezei și în ziua de prăznuire a Sfântului Vasile cel Mare, la 1 ianuarie.

Anaforaua acestei Liturghii, adică textul liturgic și structura ritualului prin care este invocat Duhul Sfânt la Epicleză, în momentul sfințirii Darurilor, a fost creată de Sfântul Vasile cel Mare. Sfântul Grigorie de Nazianz considera această Liturghie ca fiind cea mai de seamă realizare a Sfântului Vasile cel Mare în plan liturgic.

Sfântul Vasile cel Mare s-a născut în jurul anilor 329-330, în Cezareea Capadociei. Sf. Vasile a fost unul din cei 10 frați, dintre care trei vor fi episcopi: Vasile, Grigorie de Nyssa, Petru de Sevasta; cinci vor fi monahi: cei trei dinainte, plus Naucratios și Macrina cea tânără; vor fi șase sfinți în familia mare: Sfânta Macrina cea Bătrână, Sfânta Emilia (mama lui), Sfântul Vasile, Sfântul Grigorie de Nyssa, Sfântul Petru și Sfânta Macrina cea Tânără.

Comentarii Facebook


Știri recente