In Duminica Ortodoxiei, in urma cu 15 ani, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost hirotonit ca episcop

In Duminica Ortodoxiei, in urma cu 15 ani, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei a fost hirotonit ca episcop. Evenimentul a avut loc la Duminica Ortodoxiei din 1990, pe data de 4 martie , cind Inalt Prea Sfintia Sa a fost hirotonit Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul de ‘Lugojanul’. Hirotonia a fost oficiata de catre IPS Nestor Mitropolitul Olteniei, IPS Nicolae Mitropolitul Banatului si PS Timotei Episcopul Aradului. Din 7 iunie 1990 Inalt Prea Sfintitul Daniel a fost ales de Sfintul Sinod al Bisericii ortodoxe Romane, ca Arhiepiscop al lasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. La 1 iulie 1980, in prezenta Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, a fost intronizat ca Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.In continuare va prezentam cateva date legate de biografia IPS Mitropolit Daniel: Inalt Prea Sfintia Sa Doctor Daniel Ciobotea s-a nascut la data de 22 iulie 1951 in comuna Dobresti, judetul Timis, ca al treilea copil in familia invatatorului Alexie Ciobotea si a sotiei sale, Stela. Din botez a primit numele de Ilie.

Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In perioada 1966-1970 face cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua la Lugoj.

Dupa absolvirea examenului de Bacalaureat devine student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974).

In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea Pr.Prof.Dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

In 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg intitulata: ‘Reflexion et vie chretiennes aujourd’hui. Essai sur le rapport entre theologie et la spiritualite’. Teza a fost pregatita sub indrumarea a doi reputati profesori francezi: Gerard Ziegwalt si Andre Benoit si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor al Universitatii din Strasbourg.

O forma largita a acestei teze a fost pregatita sub indrumarea Parintelui Dumitru Staniloae si a fost sustinuta la 31 octombrie 1980 la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti sub titlul ‘Teologie si spiritualitate crestina.Raportul dintre ele si situatia actuala’. In anul 1980, la sustinerea tezei de doctorat, Parintele Prof. Dr. Dumitru Staniloae avea sa spuna despre Inalt Prea Sfintia sa ca este ‘patruns de dorinta si ravna de a trai o viata teologica de adancime duhovniceasca’.

Intre anii 1980-1988, Inalt Prea Sfintia Sa a fost lector la Institutul Ecumenic din Bossey si profesor asociat la Universitatile din Geneva si Freiburg.

In anul 1987, a fost tuns in monahism la Manastirea Sihastria sub numele de Daniel, avand ca nas de calugarie pe Parintele Arhimandrit Cleopa Ilie.

Un an mai tarziu, este numit Consilier Patriarhal si Director al Sectorului Teologie contemporana si Dialogul Ecumenic. In acelasi an, devine Conferentiar la catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

In anul 1990, in luna martie, a fost ales Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei cu titlul de ‘Lugojanul’ (la 4 martie, a fost hirotonit Episcop vicar).

Anul 1990 marcheaza hirotonia sa in demnitatea de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, in ziua de 1 iulie. In luna iunie a anului 1990, a fost ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Din anul 1992, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel este profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din cadrul Universitatii ‘Al.I. Cuza’ – Iasi, membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva), vicepresedinte al celei de a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997), vicepresedinte al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti), presedinte al Comisiei Sinodale Nationale a Educatiei Religioase (Bucuresti), reprezentant al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane pentru activitati crestine de tineret (Bucuresti), membru si presedinte de onoare a numeroase organizatii non-guvernamentale.

Distins teolog si profesor de teologie cu o bogata experinta didactica Inalt Prea Sfintitul Daniel este din anul 2000 membru titular al Academiei Internationale de Stiinte Religioase de la Bruxelles. De asemenea importanta activitate misionara, filantropica si ecumenica i-a fost recunoscuta de catre diverse institutii si personalitati ale vietii religioase si laice nationale si internationale.

Comentarii Facebook


Știri recente