In Duminica numita a Sfantului Apostol Toma, doua biserici din Iasi isi serbeaza hramul.

Duminica de astazi este Duminica numita a Sfantului Apostol Toma, pentru ca se face pomenire de a doua aratare a Mantuitorului prin usile incuiate, Apostolilor impreuna cu Sfantul Apostol Toma. Mantuitorul nostru Iisus Hristos il indeamna pe Toma sa-i atinga semnele cuielor si coasta Sa; acesta Il marturiseste acum fara indoiala ca Domn si Dumnezeu. Realitatea Invierii Domnului este dovedita astfel inca o data pentru cei ce nu cred.

In Iasi sunt doua biserici care isi serbeaza hramul in Duminica aceasta.

Biserica Toma Cozma din Iasi are ca prim hram Duminica a II-a dupa Pasti, cea inchinata Sfantului Apostol Toma.

Acest sfant locas de inchinare a fost inaltat in anul 1807 de banul Toma Cozma – mare paharnic al Moldovei. Biserica se afla amplasata in Cartierul iesean Pacurari. In anul 1847, edificiul a fost reparat radical. Aici se pastreaza o parte din icoanele pictate de G.Schiavonni, pe la anul 1840, pentru catapeteasma noii Catedrale Mitropolitane care tocmai se inalta atunci la Iasi.

‘Ziua de hram reprezinta pentru credinciosii Parohiei Toma Cozma o aleasa bucurie, dar si un prilej de multumire adusa lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat la aceasta biserica, prin eforturile credinciosilor.’, a spus Parintele Mihai Margineanu – parohul Bisericii Toma Cozma din Iasi.

Parintele Mihai Margineanu a mai precizat ca: ‘Este cu siguranta o zi de mare bucurie si pentru preot si pentru Comitetul Parohial si pentru toti enoriasii nostrii si pentru toti aceea care vor sa se impartaseasca de bucuria Invierii alaturi de cei care isi sarbatoresc si hramul Bisericii. Acest moment al hramului, este un prilej de multumire adusa lui Dumnezeu, pentru tot ceea ce putem face aici si ma bucur ca in parohia Toma Cozma s-a creat si functioneaza acest spirit de echipa.’

Biserica Sfantul Apostol Toma din Cartierul Alexandru cel Bun din Iasi, care este inca in constructie, isi serbeaza si ea patronul si ocrotitorul.

Sfintirea locului unde avea sa se ridice Biserica Sfantul Apostol Toma a avut loc la data de 4 mai 1997, slujba fiind oficiata de un sobor de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Prea Cucernicul Parinte Toma Gradinaciuc – parohul Bisericii Sfantul Apostol Toma ne-a oferit detalii despre invitatii care vor participa la acest hram: ‘Ne asteptam ca si in ceilalti ani, sa participe atat preotii din parohiile invecinate, cat si ceilalti preoti care sunt invitati sa fie prezenti la sarbatoarea hramului Bisericii. Asteptam, de asemenea, pe credinciosii parohiei noastre, dar si pe ceilalti credinciosi din Iasi, pentru ca intotdeauna crestinii se aduna la hramul unei Biserici, pentru ca au rude, au prieteni si stiu fiecare ca e bine sa participe la sjuba de hram, pentru ca atunci fiecare primeste o binecuvantare deosebita.’

In continuare, Parinte Paroh Toma Gradinaciuc a subliniat faptul ca locul unde a fost sfintita biserica este sacru: ‘Biserica este de marime mijlocie avand in vedere ca in Iasi sunt Biserici care se construiesc mai mari. Ceea ce este adevarat este faptul ca prin ridicarea unei biserici, spatiul din acel loc s-a sfintit, dupa cum spunea foarte frumos Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: locul unde se ridica o biserica devine sacru.’

Comentarii Facebook


Știri recente