În Duminica a XIII-a după Rusalii, Preafericitul Părinte Daniel a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhală

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhală astăzi, 6 septembrie, în Duminica a XIII-a după Rusalii.

După citirea Sfintei Evanghelii, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură în care a explicat înțelesurile duhovnicești ale Evangheliei în care se istorisește Pilda lucrătorilor celor răi. Preafericirea Sa a precizat că Evanghelia ce s-a citit astăzi este plină de înțelesuri duhovnicești, care se referă atât la istoria mântuirii neamului omenesc, cât și la viața Bisericii. PF Patriarh Daniel a arătat, de asemenea, că parabola pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o descoperă în lectura acestei Evanghelii se referă la Legea Veche.

Părintele Patriarh a explicat că plecarea departe a stăpânului viei, din această parabolă, are înțelesul duhovnicesc de libertate multă dăruită lucrătorilor. „Prin aceasta, Evanghelia ne arată cât de mult respectă Dumnezeu libertatea noastră de acțiune. El ne dăruiește libertate, ca noi, în mod liber, să împlinim voia Lui sau să ignorăm voia Lui, să alegem în a fi credincioși sau în a fi necredincioși, să alegem între a fi lucrători cinstiți și buni sau lucrători vicleni și răi. Această libertate pe care stăpânul viei o acordă lucrătorilor nu este o indiferență din partea stăpânului viei. Plecarea lui departe nu înseamnă nepăsare în privința modului cum este lucrată via și a timpului când ea trebuie să aducă roadă”, a spus Patriarhul.

Întâistătătorul Bisericii noastre a subliniat că această pildă are și un conținut profetic, iar prin înțelesul teologic al pildei înțelegem că „lumea păcatului, chiar dacă este chemată la o lucrare sfântă, are mari dificultăți de a împlini voia lui Dumnezeu în viața ei. Comportamentul slujitorilor răi este comportamentul oamenilor păcătoși, care după ce sunt chemați în casa Domnului sau în lucrarea Domnului Dumnezeu uită repede de stăpân și se fac stăpâni ei înșiși și consideră via ca o proprietate a lor, nu ca pe o lucrare la care au fost chemați de altcineva. Via aceasta, lucrarea sfântă de mântuire, are ca scop intrarea în împărăția lui Dumnezeu. Lucrarea pe pământ a Domnului este lucrare de pregătire a oamenilor pentru mântuire, pentru a dobândi viața veșnică din împărăția lui Dumnezeu. Când lucrarea aceasta nu este bine făcută, cei ce nu lucrează bine, cu conștiința responsabilității, nu vor intra în împărăția lui Dumnezeu, dar nici nu vor putea zădărnici planul stăpânului, căci Dumnezeu are un plan de mântuire a lumii și cheamă oameni să devină slujitori ai acestui plan, lucrători în via Domnului. Dacă ei nu sunt credincioși, nu sunt harnici, drepți, corecți, Dumnezeu cheamă pe alții în locul lor, căci planul Lui trebuie să se împlinească”, a explicat Patriarhul României.

Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat de asemenea că Evanghelia ne arată că este un privilegiu să fii ales, să fii chemat, dar dacă nu răspunzi chemării, alegerii, preferinței lui Dumnezeu pentru tine, Dumnezeu cheamă pe alții mai vrednici, cheamă lucrători cinstiți, lucrători buni.

În cadrul Sfintei Liturghii părintele arhidiacon Ștefan Cătălin Ababei, consilier patriarhal la Sectorul Stavropighii și centre sociale al Patriarhiei Române, a fost hirotonit preot pe seama Bisericii „Domnița Bălașa”, din Capitală – paraclis patriarhal.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente