În Duminica a VI a Marelui Post Înaltpreasfințitul Irineu Mitropolitul Olteniei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova

În Duminica a șasea a Marelui Post, Duminica Floriilor, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, a săvârșit slujba Sfintei Liturghii la catedrala mitropolitană „Sfântul Dumitru” din Craiova, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, informează mitropoliaolteniei.ro.

După sfințirea mlădițelor de salcie, Mitropolitul Olteniei a evidențiat legătura dintre praznicul Floriilor și Săptămâna Mare: „Venim toți de la casele noastre în Sfânta Biserică purtați de Duhul lui Dumnezeu pentru ca să cântăm împreună cu îngerii « osana întru cei de sus, bine este cuvântat Cel ce vine întru numele Domnului ». Venim întru numele Domnului pentru că purtăm numele Lui, pentru că suntem creștini. Venim ca să-L mărturisim pe Hristos și să purtăm ramurile verzi ale biruinței. Săptămâna aceasta este plină de evenimente. Ne amintim luni de smochinul cel neroditor și de Sfântul Iosif, acela care a fost robit în Egipt și apoi a fost preamărit de faraon pentru cinstea lui, pentru înțelepciunea și dragostea față de Dumnezeu. Apoi le cinstim pe fecioarele înțelepte aducându-ne aminte de noi înșine, că avem nevoie de untdelemnul faptelor bune în momentul în care va veni Mirele la miezul nopții, în momentul în care va suna trâmbița plăcării noastre din această lume. Miercuri serbăm pe femeia cea păcătoasă, aceea care a spălat cu lacrimi picioarele Domnului și a fost iertată de multe pentru că mult a iubit. Și noi în această săptămână să ne străduim să-L iubim pe Mântuitorul Hristos, să ne ferim de rele, să ne păstrăm mintea curată, sufletul curat, viața neîntinată, să facem metanii, să facem rugăciuni mai multe, să ajunăm mai mult, să postim mai mult, să ne înfrânăm de la judecată, de la mândrie, de la semeție, de la lăcomie, să sfătuim și pe alții că este necesar ca în zilele astea să fim cu adevărat creștini și să nu fim ca smochinul care are numai frunză și nu are roade. Și noi, dacă suntem creștini, să nu avem numai numele de creștin, adică frunză, ci să avem și roade pentru ca să fim binecuvântați de Tatăl cel Ceresc, urmând ca apoi, în joia sfântă, să ascultăm prin Sfintele Evanghelii momentele înfricoșetoare prin care a trecut Mântuitorul Hristos, iar în marea zi de vineri, reuniți iarăși în sfintele biserici să cântăm prohodul Domnului, urmând ca mai apoi să ne împărtășim cu vrednicie de Sfânta Înviere a lui Hristos”, a încheiat Arhiepiscopul Craiovei.

Tot cu ocazia praznicului Floriilor, Înaltpreasfințitul Irineu a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Daniel Trașcă, pe seama parohiei Sopot, și întru diacon pe dl. Marian Mănăilă, pe seama parohiei Gighera.

Comentarii Facebook


Știri recente