În Duminica a VI-a după Rusalii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit la Catedrala mitropolitană din Iași

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat ieri, 4 iulie, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala mitropolitană din Iași, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Moldova. Din soborul de preoți a făcut parte și pr. prof. Nikolai Ozolin de la Institutul Ortodox ‘Saint Serge’ din Paris.

După citirea Sfintei Evanghelii, pr. prof. Nikolai Ozolin a rostit, din încredințarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile parabolei din Duminica a VI-a după Rusalii referitoare la vindecarea slăbănogului din Capernaum. ‘Toate evangheliile ne adună împreună înaintea Mântuitorului nostru Iisus Hristos pe Care trebuie să-L descoperim și să-I arătăm prezența în viața noastră și Care trebuie să devină centrul și sensul vieții fiecăruia dintre noi. Știm cu toții că există o taină a Persoanei Mântuitorului Hristos întru care suntem cu toții. Această taină înseamnă că noi credem și mărturisim totodată că El este mai întâi Fiul lui Dumnezeu și Mântuitorul nostru. În misiunea Sa pământească, Mântuitorul a folosit o pedagogie în ceea ce privește învățătura către apostoli și către noi, care rămâne valabilă totdeauna pentru lumea întreagă. Pericopa evanghelică pe care am ascultat-o a vorbit despre taina Dumnezeului întrupat, Dumnezeului Om, Iisus Hristos. Oamenii de acolo au adus în fața Mântuitorului un paralitic, un neputincios. Avem un exemplu deosebit de ceea ce înseamnă puterea dumnezeiască, de ceea ce înseamnă puterea dumnezeiască și vindecătoare a Mântuitorului Hristos. Dacă ne-am da seama ce înseamnă această deschidere, această minunată binecuvântare pe care o avem de a fi cu Dumnezeu și de a ne deschide inimile către El, ar trebui să fim recunoscători și bucuroși, totodată. Păcatele noastre, de asemenea, pot fi iertate, iar Mântuitorul ne spune fiecăruia dintre noi: ‘Scoală-te, ia-ți patul și mergi la casa ta”, a explicat pr. prof. Nikolai Ozolin.

La finalul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a adresat un cuvânt credincioșilor prezenți în care a făcut referire la textul Epistolei către Romani a Sfântului Apostol Pavel, citit ieri, în Duminica a VI-a după Rusalii. ‘Fundamentul credinței noastre este mărturisirea că Hristos este Dumnezeu adevărat și Om adevărat. După cuvântul Sfântului Apostol Iacob ‘credința fără fapte este moartă’. Astfel, credința trebuie arătată prin faptele noastre. Sf. Ap. Pavel în Epistola către Romani citită astăzi arată faptele care trebuie să-l definească pe creștin pentru ca în cele din urmă credința lui să fie vie și lucrătoare. Credința noastră în Hristos Domnul se arată în relația noastră cu semenii noștri, în iubire, în ajutor și în binecuvântare’, a subliniat Părintele Mitropolit.

Comentarii Facebook


Știri recente