În Duminica a V-a după Rusalii, la Catedrala Patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal

Creștinii ortodocși s-au aflat astăzi în Duminica a V-a după Rusalii. În toate lăcașurile de cult a fost citită, în cadrul Sfântei Liturghii, pericopa din Evanghelia după Matei capitolul 8, versetele de la 28 la 34 și din capitolul 9 versetul 1, în care se istorisește minunea vindecării celor doi demonizați din ținutul Gadarei.

La Catedrala patriarhală, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-Vicar Patriarhal, informează TRINITAS TV. În cuvântul adresat celor prezenți, Preasfinția Sa a explicat, referitor la textul scripturistic, de ce Mântuitorul Iisus Hristos a îngăduit demonilor izgoniți din oameni, să intre în turma de porci: „În primul rând că acolo unde sunt porcii acolo există mizerie multă. De aceea, demonii nu pot intra să stăpânească decât acolo unde există mult întuneric, păcat, murdărie sufletească. În al doilea rând vedem în îngăduința aceasta o pedeapsă a Mântuitorului pentru locuitorii ținutului Gherghesenilor care creșteau porci împotriva interdicției legii lui Moise care nu îngăduia nici creșterea și nici consumarea lor. Însă, de dragul câștigului, ei creșteau acești porci pentru a-i vinde și a-și spori câștigurile. De aceea, Dumnezeu le atrage atenția prin paguba celor 2000 de porci, de care vorbește Sfântul Evanghelist Marcu, arătând că orice câștig care nu este obținut în mod drept, în mod cinstit devine o pagubă duhovnicească pentru noi și, adeseori, o pagubă materială”.

Evanghelia de astăzi ne arată, de asemenea, multa îngăduință a Domnului față de imperfecțiunile omenești: „El nu se supără pe cei care l-au rugat să părăsească ținuturile, El care este o binecuvântare pentru tot pământul, a cărui prezență aduce pace, bucurie, sănătate, și viață veșnică, S-a suit smerit, aproape înfrânt după logica omenească, și S-a întors în orașul său”, a spus Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul.

De asemenea, Preasfinția Sa a arătat că Hristos ne-a lăsat armele cu care putem birui lucrările celui potrivnic: ” Mântuitorul cunoscând că lumea va fi întotdeauna vânată de diavol, care este tată al minciuni și care este ucigaș de oameni, a lăsat Bisericii Sale instrumentele necesare ca să luptăm împotriva lucrării puterilor celor potrivnice. În primul rând avem rugăciunea și postul. Ne-a lăsat crucea Sa, armă de nebiruită biruință, avem Agheasma cu care ne sfințim casele, locurile unde muncim, avem Taina Sfântului Maslu de care se îngrozesc demonii, avem Moliftele Sfântului Vasile cel Mare și ale Sfântului Ioan Gură de Aur”.

Tot astăzi, Biserica Ortodoxă a făcut pomenirea Cuviosului Samson, primitorul de străini, Sfântului Mucenic Anect și a Sfintei Ioana Mironosița.

Comentarii Facebook


Știri recente