În Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman a avut loc comemorarea Episcopului Melchisedec Șfefănescu

Începutul Postului Mare din acest an, 15 februarie, a coincis cu împlinirea a 187 de ani de la nașterea Episcopului Melchisedec Șfefănescu, „părintele” Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române. În Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasa Parascheva” din Roman, a avut loc o comemorare a ilustrului ierarh, cărturar și academician, în cadrul unei slujbe de pomenire, denumită în această perioadă Litia Mică pentru cei adormiți.

Cu prilejul acestui moment cu profundă încărcătură spirituală și rezonanță istorică, Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a prezentat personalitatea ierarhului care a păstorit pe scaunul episcopal de la Roman între anii 1879-1892. Apoi a făcut cunoscut faptul că anul acesta „Zilele Episcop Melchidesc Ștefănescu” se vor desfășura în jurul datei de 16 mai, ziua când a trecut la cele veșnice vrednicul de pomenire ierarh. Totodată Preasfințitul Episcop Ioachim a mai amintit faptul că manifestările dedicate marelui luptător pentru unirea Principatelor Române și pentru recunoașterea autocefaliei B.O.R. de către Patriarhia Ecumenică vor fi încadrate în spectrul bogat și larg de evenimente cultural-religioase ce vor fi organizate în cuprinsul Patriarhiei Române în general, și în Eparhia Romanului și Bacăului, în special, cu ocazia împlinirii a 125 de ani de la recunoașterea oficială a Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române (1885).

Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului

Comentarii Facebook


Știri recente