In calendarul crestin ortodox sunt pomeniti astazi Sf. Marturisitori Ardeleni

Cu acest prilej, la Alba Iulia, se desfasoara incepand de ieri numeroase manifestari religioase si culturale. Anul acesta, sarbatoarea sfintilor ardeleni este dublata de implinirea a 50 de ani de la canonizarea Mitropolitilor Ardealului Ilie Iorest si Sava Brancovici, si a cuviosilor marturisitori Sofronie, Visarion si a mucenicului Oprea, si de implinirea a 30 de ani de la reactivarea Scaunului Episcopal de la Alba Iulia. Prin ce s-au remarcat Sfintii Ardeleni pomeniti astazi ne-a spus parintele conf. dr. Ion Vicovan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’, din Iasi: ‘Ei sunt foarte importanti pentru faptul ca au ajuns la masura sfinteniei ca urmare, pe de o parte, a vietii crestine pe care a dus-o, iar pe de alta parte, si aceasta in mod special, pentru faptul ca in veacul al XVIII-lea, cand Transilvania si Biserica Ortodoxa de aici se confrunta cu propaganda prozelitista catolica, sustinuta de imparatii habsburgi de la Viena, ei aparand prin cuvant si fapta si prin viata lor pe care si-au dat-o pentru Hristos, in dreapta credinta ortodoxa’.

Parintele conf. dr. Ion Vicovan a facut precizari si cu privire la fiecare dintre cei cinci sfinti marturisitori ardeleni: ‘Cu totii au vietuit in veacul al XVIII-lea. Visarion a inceput cel dintai lupta de aparare a Ortodoxiei in Transilvania, in aceasta perioada. Ceilalti sfinti marturisitori sunt, in ordine cronologica: mireanul Nicolae Oprea care era un simplu pastor, dar care era un fidel traitor si aparator al Ortodoxiei. El s-a remarcat in mod deosebit prin faptul ca, in mai multe randuri, in fruntea mai multor delegatii, a mers la Viena ducand memorii din partea romanilor ortodocsi din Transilvania, prin care cereau incetarea persecutiilor la adresa Bisericii Ortodoxe si, in mod deosebit, cereau pastor ortodox care sa-i calauzeasca spre mantuire. Strans de numele si activitatea lui este numele preotului Moise Macinic de la Sibiel care l-a insotit in aceste calatorii. Tot pentru credinta a fost inchis, sfarsindu-si zilele in conditii necunoscute. Dupa el a urmat celalalt preot, Ioan din Gales, care s-a remarcat prin lupta dusa pentru apararea credintei. Ultimul, in ordinea cronologica, este un alt ieromonah, Sofronie de la Cioara, care-si facuse un schit undeva in Ardeal si care a militat, in special, pentru reorganizarea Bisericii Ortodoxe din Transilvania’.

Manifestarile de la Alba Iulia vor continua si maine cu lucrarile simpozionului national jubiliar prilejuit de implinirea a 50 de ani de la canonizarea Mitropolitilor Ardealului, Ilie Iorest si Sava Brancovici, si a Cuviosilor marturisitori Sofronie, Visarion si a mucenicului Oprea. In acelasi timp, va fi sarbatorita implinirea a 30 de ani de la reactivarea Scaunului Episcopal de la Alba Iulia. De la ora 12.00, va avea loc festivitatea decernarii titlului de ‘Doctor Honoris Causa’ al Universitatii „1 Decembrie” parintelui academician Mircea Pacurariu pentru aportul in studiul Istoriei Bisericii Ortodoxe Romane, in general, si al sfintilor transilvaneni, in particular.

Comentarii Facebook


Știri recente