In calendarul Bisericii Ortodoxe Romane este pomenit astazi Sfantul Voievod Stefan cel Mare

Anul acesta se implinesc 550 de ani de la inscaunarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare ca domn al Moldovei si 15 ani de la canonizarea sa de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Sfantul Voievod Stefan cel Mare este unul dintre cei mai de seama domnitori din istoria Moldovei, fiind cunoscut mai ales pentru vitejia si credinta sa. La m-rea Putna, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi de IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in fruntea unui sobor de ierarhi si preoti. Din soborul ierahilor au facut parte IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, si PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sfintei Liturghii, IPS Daniel a subliniat principalele virtuti ale sfantului Voievod Stefan cel Mare: ‘In primul rand, Stefan cel Mare a fost aparator al credintei. Sfantul Voievod al Moldovei a aparat credinta ca parte a identitatii noastre romanesti. Credinta si neamul erau nedespartite. Apararea tarii si apararea credintei formau un ideal unic si deodata cu apararea Moldovei a aparat intreaga crestinatate. El este si mare ctitor de lacasuri sfinte. Multele manastiri si biserici pe care le-a ctitorit sunt marturia credintei lui, dar si recunoasterea rolului pe care Biserica, manastrile si parohiile, il au in viata poporului nostru. Stefan cel Mare, cand a ajuns pe tron, cel dintai lucru la care s-a gandit a fost sa-si faca mormantul, ceea ce insemneaza ca era un om neinfricat, nu se temea de moarte. Se gandrea la moarte ca sa fie pregatit pentru ea, dar nu se temea de moarte. Sfantul Voievod Stefan cel Mare ajuta Biserica. El a daruit tuturor ctitoriilor pe care le-a facut, tuturor bisericilor si manastirilor, mosii, paduri, prisaci, helestee. Nu doar a zidit Biserica, ci a si inzestrat-o. El a daruit Bisericii, nu a rapit de la Biserica. El a ajutat Biserica, nu a uitat-o sau a marginalizat-o si prin aceasta s-a aratat ca este fiu al Bisericii si ocrotitor al Bisericii si a aratat ca este un domnitor demn. Demnitatea lui s-a vazut in darnicia lui si in recunoasterea faptului ca in Biserica se apara, in primul rand, identitatea credintei si identitatea demnitatii noastre nationale’.

De asemenea, IPS Daniel a vorbid si despre Sfantul Voievod Stefan cel Mare ca dascal si ca simbol al demnitatii noastre romanesti: ‘Pentru o multime de romani din stainatate – si sunt multi acum in afara granitelor – Stefan cel Mare este simbolul demnitatii noaste romanesti; un om capabil de dialog, capabil de relatii internationale, de cooperare cu alte popoare, dar cooperare cu demnitate, cu vrednicie, cu pastrarea credintei si pastrarea valorilor noastre ortodoxe romanesti si in, acelasi timp, cu intelepciunea de a fi un neam cinstit de altii in mijlocul popoarelor lumii. Deci Stefan cel Mare a fost un european pentru ca in primul rand a fost un crestin si a fost un om deschis spre cooperare internationala, pentru ca mai intai a fost puternic si adanc inradacinat in simtirea crestineasca si ramaneasca. El se aseamana cu stejarii Moldovei, care-si permit sa aiba coroana larga pentru ca au radacini adanci’.

In cuvantul rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, a evidentiat importanta sarbatorii din acest an a Sfantului Voievod Stefan cel Mare. De asemenea, IPS Pimen i-a multumit IPS Daniel pentru participarea la sarbatoarea de astazi de la manastirea Putna: ‘Anul acesta si ziua aceasta este cu totul deosebita pentru ca asa cum stim cu totii, anul acesta s-au implinit 550 de ani de la urcarea pe tron a slavitului voievod Stefan cel Mare si Sfant. Deci atatea veacuri au trecut si el a ramas cu aceeasi cinstire in sufletul fiecarui roman. Inca, asa cum spune cronicarul, din timpul vietii sale era cinstit si numit ‘Sfantul Stefan Voda’, ‘parintele Moldovei’, ‘parintele neamului nostru romanesc’. Deci iata ce zi sfanta este pentru noi astazi si cum spunea Mihai Eminescu: ‘Sa facem din ziua de 2 iulie, de cinstire a lui Stefan cel Mare, zi nationala’. Deci de aceea, aceasta zi este cu totul deosebita. Si de aceea, Parintele nostru duhovnicesc, IPS Mitropolit al Moldovei si al Bucovinei a venit in mijlocul nostru, slujind Sfanta Liturghie si impartasindu-ne cuvant de invatatura. Cuvant pe cat de scurt, pe atat de cuprinzator. De aceea, rog in numele dumneavoastra, ca acest cuvant sa fie tiparit si sa ajunga in casa fiecaruia. Sa intelegem mai bine noi si mai ales cei de dupa noi si mai ales cei mici, istoria neamului nostru romanesc, sa intelegem ce a insemnat Stefan cel Mare pentru noi, romanii, si pentru intreaga crestinatate. IPS Voastra, va dorim ani multi si fericiti, sa traiti, sa ne pastoriti!’

In cuvantul rostit credinciosilor prezenti astazi la Putna, PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, s-a referit la evenimentele derulate in Mitropolia Moldovei si Bucovinei cu prilejul implinirii a 550 de ani de la intronizarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare ca domn al Moldovei: ‘Ziua aceasta de 2 iulie, de fapt, incheie o perioada care, in Mitropolia Moldovei si Bucovinei, a inceput in ziua de 12 aprilie, imediat dupa Pasti, cand la Doljesti, nu departe de Roman, pe malul stang al Siretului, a avut loc o manifestare deosebita, intrucat credinciosi si preoti si bineinteles calugarii de la Putna, au venit pe campul de batalie unde, pe campia Direptatii a fost uns ca Domn, de Mitropolitul de pioasa pomenire Teoctist I. Aceste manifestari de acolo au fost realizate de Episcopia Romanului si dupa aceea, IPS Mitropolit Daniel, la Miclauseni, a sarbatorit ungerea ca Domn pe campia Direptatii, si s-au adunat acolo, la Miclauseni, foarte multi specialisti in istorie si au evocat inca o data personalitatea marcanta a binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant. Deci astazi la Putna facem intr-un fel o sarbatoare apoteotica, am putea spune, pentru faptul ca este sarbatoarea sarbatorilor si intr-adevar in ultimi ani, Stefan cel Mare a devenit, mai mult ca oricand, simbolul romanilor si romanismului’.

De asemenea, PS Ioachim Bacauanul a amintit de aniversarea a 17 ani de la intronizarea IPS Daniel ca Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si de aniversarea a 25 de ani de la hirotonirea intru arhiereu a IPS Pimen: ‘Ziua de praznuire a lui Stefan cel Mare, 2 iulie, concorda cu ziua intronizarii pe scaunul mitropolitilor din Moldova, a IPS Mitropolit Daniel. IPS Parinte Mitropolit Daniel, in preziua lui 2 iulie, deci 1 iulie, in fiecare an, adauga cate un an si anul acesta se implinesc 17 ani de cand a fost intronizat pe scaunul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si de atunci, Mitropolia aceasta de Dumnezeu pazita, parca are o alta importanta, i s-a dat haina innoirilor, a fost imbracata cu aceasta haina si bineinteles multe realizari s-au implinit in toti acesti ani care s-au derulat unul dupa altul, fiecare mai important decat altul. Tot anul acesta inteleg ca si IPS Arhiepiscop Pimen implineste 25 de ani, in 24 iunie, deci la hramul Sucevei a fost hirotonit ca Episcop Vicar pe atunci al Mitropoliei Moldovei si Sucevei si de atunci si-a desfasurat o frumoasa activitate cu precadere aici, in Bucovina, pe care IPS Pimen o iubeste foarte mult si el la randul sau, stiu cat de mult este iubit de bucovineni, de calugari si calugaritele din partile acestea frumoase ale Bucovinei’.

A urmat apoi un cuvint al Pr. arhimandrit Melchisedec Velnic, staret al Manastirii Putna si exarh al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, care a multumit ierarhilor ce au slujit astazi la sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare: ‘Inalt Prea Sfintiile Voastre, tinem sa va uram din partea vietuitorilor m-rii noastre putere, sanatate si sa ne traiti intru multi ani si Preabunul Dumnezeu sa va rasplateasca cu darurile sale cele bogate, iar slavitul Voievod Stefan, de-a pururea sa va dea cuvantul si taria intru toate ca sa fiti asisderea Mariei Sale aparatori si vrednici slujitori ai sfintelor noastre altare. La acest popas aniversar de 17 ani de arhierie pentru IPS Parinte Mitropolit Daniel si 25 de ani de arhierie a IPS Arhiepiscop Pimen, noi, vietuitorii m-rii Putna, suntem alaturi de toti acei v-au urat si va ureaza sanatate, putere si sa ne traiti multi si fericiti ani!’

La final, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a evidentiat atmosfera deosebita de la Putna din aceasta zi de sarbatoare: ‘Sarbatoarea Sfantului Voievod Stefan cel Mare ia mai multa amploare cu fiecare an care trece, intrucat romanii se recunosc in demnitatea Sfantului Voievod. Si, desigur, prin aceasta, m-rea Putna contureaza si mai mult aura de lumina si de demnitate. Multumim pentru frumoasa primire. Multumim pentru tot ceea ce astazi a fost facut atat de minunt pentru a cinsti pe Sfantul Voievod Stefan cel Mare, pentru ca modul in care a fost organizata Liturghia aceasta, cu binecuvantarea IPS Arhiepiscop Pimen, al Sucevei si Radautilor, si cu stradania obstii manastirii Putna, condusa de Pr. arhimandrit Melchisedec, arata ca toata atmosfera a fost una voievodala si noi toti suntem neam de voievozi in masura in care continuam credinta voievozilor, dragostea lor fata de Biserica si fata de neam’.

Cuvantarile de dupa slujba Sfintei Liturghii oficiata astazi la manastirea Putna au fost urmate de un program artistic sustinut de elevii scolii din Vicovul de Sus – Laura si de elevii scolii din Putna. A urmat apoi o ceremonie militara a jandarmilor de la Centrul de Pregatire si Perfectionare Jandarmi ‘Petru Rares’ din Falticeni.

In aceasta dupa-amiaza, in curtea manastirii Putna a a avut loc un program festiv, organizat de Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi din Romania. De semenea, va fi organizata o ceremonie speciala, in cadrul careia membrii ASCOR vor merge purtand torte pe Dealul Crucii, de langa m-rea Putna, unde vor scrie cu litere de foc numele Sfantului Voievod Stefan cel Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente