In Bucuresti sunt doua biserici inchinate Sfantului Spiridon

Biserica ‘Sf. Spiridon’ Vechi din Bucuresti a fost ridicata pe locul unei biserici de lemn atestate documentar in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, informeaza cotidianul crestin ‘Lumina’. Biserica a functionat alternativ ca manastire si ca parohie, in functie de regimul politic aflat la putere. Intre anii 1747-1748 a fost recladita, iar in 1987 a fost daramata. Dupa 1989, prin purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, biserica a fost rezidita. Sfintirea lacasului de cult s-a facut pe 26 octombrie 1996, de catre Prea Fericitii Parinti Patriarhi Teoctist al Romaniei si Ignatie al IV-lea al Antiohiei, inconjurati de un sobor de preoti. Astazi, la Biserica ‘Sf. Spiridon’ Vechi din Bucuresti functioneaza si un asezamant social.

Si Biserica ‘Sf. Spiridon’ Nou din Bucuresti isi praznuieste astazi hramul. Lacasul de cult are statutul de Paraclis patriarhal si a fost ridicata intre anii 1852 – 1858, pe locul unui alt lacas ce data de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Astazi, aceasta este cea mai mare biserica din Bucuresti. In aceasta biserica, la data de 5 martie 1950, PF Parinte Patriarh Teoctist a fost hirotonit in treapta arhieriei.

Tot astazi isi mai praznuieste ocrotitorul si Biserica Mavrodolu din Pitesti. Monument istoric, lacasul de cult a fost ridicat in anul 1751. Preotul paroh al acestui lacas de cult este pr. dr. Constantin Onu, lector la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Pitesti. In haine se sarbatoare mai sunt astazi bisericile ‘Sfantul Spiridon’ din Comanesti, Suceava, Targu Neamt, Barlad, Galati si ‘Precista Mare’ din Roman, care isi praznuieste cel de-al doilea hram.

Comentarii Facebook


Știri recente