In Bisericile Ortodoxe, timp de 4 zile se va oficia Canonul Sfantului Andrei Criteanul in cadrul slujbei Pavecernitei celei Mari.

Slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul se va oficia, in aceasta saptamana, in fiecare seara de luni pana joi. Canonul a fost alcatuit de Sfantul Andrei, Episcopul Cretei, in secolul al VIII-lea.

Sfantul Andrei Criteanul a trecut la cele vesnice in anul 726, fiind unul dintre cei mai importanti imnografi ai Bisericii Crestine. Este un canon de pocainta pentru pacatele noastre, la care participa toti crestinii ortodocsi.

La Catedrala Mitropolitana din Iasi, incepand cu orele 16.00 va incepe slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul.

Despre Sfantul Andrei Criteanul si despre Canonul pe care el l-a alcatuit ne-a oferit detalii Pr.Conf. Dr. Ion Vicovan de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi: ‘Canonul, numit al Sfantului Andrei Criteanul, este specific perioadei Sfantului si Marelui Post. El se citeste in prima Saptamana din acest post, in zilele de luni, marti, miercuri si joi, si apoi integral, miercurea din Saptamana a V-a din Postul Pastelui. El a fost alcatuit de cel care ii da si numele, Sfantul Andrei, numit si Criteanul, pentru ca a fost Episcop al Cretei, ce era de loc din Damasc. Sfantul Andrei a alcatuit acest canon de pocainta care este foarte profund, ce cuprinde o multime de invataturi necesare fiecarui crestin dornic de desavarsire. Sfantul Andrei a dovedit prin acest canon o foarte buna cunoastere atat a Vechiului Testament, cat si a Noului Testament, precum si o mare evlavie si un simt artistic deosebit. El arata in Canon exemple negative din Sfanta Scriptura indemnandu-ne ca noi ‘sa fugim’ de ele, dupa cum ne arata si exemple pozitive cu indemnul de a le urma. Ceea ce este important de subliniat la acest Canon este ca dupa fiecare stihire se canta stihul: ‘Milueste-ma, Dumnezeule, milueste-ma!’, ceea ce scoate in evidenta faptul ca este un canon de pocainta si ca pocainta este o lucrare personala, individuala. Daca in Biserica ne rugam in general pentru toata lumea folosind formule ca: ‘ajuta-ne’, ‘milueste-ne’, ‘da-ne’, atunci cand este vorba de pocainta ne rugam la singular; noi ne putem ruga pentru altii, dar nu putem sa ne pocaim pentru altii. Pentru aceasta este un canon de pocainta. Dupa Cantarea a VI-a , Canonul Sfantului Andrei Criteanul are un Condac foarte frumos care incepe cu cuvintele: ‘Suflete, suflete al meu pentru ce dormi…’, in care arata ca aceasta slujba si aceasta perioada in mod deosebit se adreseaza sufletului pe care incearca sa-l trezeasca din adormire, din somnul nesimtirii, al neprivegherii, al nesavarsirii faptelor bune care-l va conduce spre moarte.’

Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh Cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit amanunte despre programul special din aceasta prima saptamana din Postul Mare: ‘In primele doua zile ale acestei Prime Saptamani a Postului Sfintelor Pasti este doar o randuiala a Laudelor pentru ca zilele de luni si marti sunt zile aliturgice cand nu se savarseste nici o Sfanta Liturghie. In aceste zile aliturgice se savarseste randuiala binecunoscuta in schituri si manastiri: slujba Vecerniei care se savarseste dimineata, slujbaa Utreniei, a Ceasurilor si a Pavecernitei, care se oficiaza dupa-amiaza, cu Canonul Sfantului Andrei Criteanul, ce este una dintre cele mai frumoase rugaciuni de pocainta din tezaurul de cult al Bisericii Ortodoxe. Acest canon, impartit in 4 parti, a fost numit si cantecul lacrimilor. In ziua de miercuri din Prima Saptamana din post se va savarsi Liturghia Darurilor mai inainte sfintite sau a Sfantului Grigorie Dialogul. Preotii de la parohii si din manastiri au avut grija ca in Duminica Izgonirii lui Adam din Rai sa scoata la Proscomidie 2 Sfinte Agnete in plus, Agnete care au fost sfintite la vremea cuvenita si care au fost asezate intr-o cutie speciala pe Sfanta Masa din Sfantul Altar, pentru a fi folosite miercuri, respectiv vineri, la Liturghia Darurilor mai inainte sfintite care se savarseste unita cu Vecernia zilei urmatoare. In toate sambetele din cadrul Sfantului si Marelui Post se va savarsi Liturghia Sfantului Ioan Gura-de-Aur, pentru ca in primele 5 duminici din Postul Mare sa se savarseasca Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. Randuiala liturgica din Prima Saptamana a Postului Mare se pastreaza in general si in celelalte saptamani din cursul Sfantului si Marelui Post, cu exceptia faptului ca nu se va mai citi Canonul Sfantului Andrei Criteanul, Canon ce se va relua integral doar in miercurea din Saptamana a V-a din Postul Mare cand se va oficia o Denie speciala numita Denia Canonului celui Mare.

Comentarii Facebook


Știri recente