In bisericile ortodoxe se va citi Canonul cel Mare al Sf. Andrei Criteanul

In Biserica Ortodoxa, in serile primelor patru zile ale Postului Mare, de luni pana joi, se oficiaza slujba Pavecernitei Mari unita cu Canonul de pocainta al Sf. Andrei Criteanul, impartit in patru parti. Canonul cel Mare ne descopera pacatele si nevoia de pocainta printr-o adanca meditatie asupra istoriei biblice, o istorie a pacatului, a pocaintei si a iertarii. Mai multe detalii despre slujba Canonului cel Mare ne-a oferit IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului: ‘Se numeste Canonul cel Mare, pentru ca este singurul canon din cursul anului bisericesc, adica singura alcatuire liturgica a Utreniei, pentru ca in cadrul Utreniei exista partea aceasta numita canon. Prin canon s-a realizat o grupare de 9 cantari, fiecare avand un irmos si apoi alte poezii, dar fiecare din aceste cantari este legata de o inspiratie biblica, de o cantare din Vechiul Testament (primele 8), iar a 9-a din Noul Testament, legata de Maica Domnului. Gasim referiri si la Maria Egipteanca, incat impreuna cu noi sunt sfintii, si avem modele de intoarcere, modele pe care le poate urma oricine. Nu exista o excludere. Cei care au cazut in pacate au sansa acum de a se intoarce deplin’.

Slujba Canonului Mare se oficiaza atat in prima saptamana, cat si in saptamana a cincea din Postul Mare. Mai multe amanunte despre continutul si semnificatiile slujbei Canonului cel Mare ne-a oferit parintele profesor Teofil Anastasoaie, exarhul manastirilor din Arhiepiscopia Bucurestilor: ‘Canonul cel Mare este un poem remarcabil prin profunzimea evlaviei si a pocaintei, un poem care se intinde de-a lungul a 271 de strofe, si pe care Biserica il citeste, impartit in patru parti. Este o deosebit de frumoasa evocare a personajelor biblice, prin care ni se propune o ingenunchere in pocainta, o reculegere si o aducere aminte a pacatelor, prin care omenirea a suparat pe Dumnezeu, dar in acelasi timp ni se aduce aminte si de frumoasele intoarceri catre Dumnezeu. Sufletul este invitat sa savarseasca aceasta calatorie duhovniceasca si sa revada cu ochii mintii aceste fapte ale personajelor biblice si sa invete de la ele sa castige pocainta, impacandu-se cu Dumnezeu. Aceasta este marea bucurie pe care Sf. Andrei Criteanul o face credinciosilor in prima saptamana a Postului Mare si, de asemenea, in saptamana a V-a, cand se citeste acest canon mare, un canon care ne ajuta sa ne apropiem de pocainta cu care trebuie sa schimbam sufletul nostru in vederea intampinarii Luminii Invierii’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…