În biserici se oficiază Canonul cel Mare

În aceste zile, credincioșii participă la slujba Canonului Mare. Canonul cel Mare este unul dintre cele mai frumoase imnuri liturgice ale Bisericii Ortodoxe, adevărată meditație biblică și rugăciune de pocăință, dar și pelerinaj duhovnicesc spre Înviere, conține 250 stihiri și este alcătuit din nouă părți, compuse din stihuri scurte de pocăință, ritmate de invocația „Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!”, ce amintește de bine cunoscuta rugăciune a vameșului, pomenit în pericopa evanghelică din prima duminică a perioadei Triodului.

La Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul, oficiată marți-seară în Catedrala patriarhală din București, au participat foarte mulți credincioși. Slujba a fost săvârșită de Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, informează Radio TRINITAS, citat de ‘Ziarul Lumina’. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Preasfinția Sa a subliniat importanța rugăciunii și a postului în viața noastră: „Pocăința trebuie să fie însoțită în mod inevitabil de rugăciune. Când cineva se pocăiește de păcatele pe care le-a săvârșit, conștientizându-și starea sa de păcătoșenie, se roagă cu lacrimi fierbinți. Cu lacrimi amare se roagă Bunului Dumnezeu ca să-i dăruiască iertare, ca să-l miluiască prin iertarea păcatelor, cu conștiința că iertarea păcatelor pe care noi o cerem de la Dumnezeu nu este o răsplată pentru eforturile pe care noi le-am face, căci oricât am face noi fapte bune tot slugi netrebnice suntem, spune Mântuitorul. Nimic nu am făcut în plus față de ce eram datori să facem, de aceea întotdeauna cerem de la Dumnezeu ajutorul și mila Lui prin rugăciune smerită și permanentă. Iar Sfântul Ioan Gură de Aur spune: dacă vrem ca rugăciunea noastră să fie ascultată de Dumnezeu, să se înalțe la Ceruri, atunci să-i dăm două aripi: postul și milostenia”.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul se oficiază în aceste zile în toate bisericile ortodoxe. Înalt Preasfințitul Nifon, însoțit de un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba Canonului celui Mare (sau al Sfântului Andrei Criteanul, cum mai este cunoscut) la Catedrala arhiepiscopală și mitropolitană din Târgoviște, astăzi, 18 februarie, începând cu ora 16.30, în prezența studenților Facultății de Teologie a Universității „Valahia” din Târgoviște și a elevilor Seminarului Teologic „Sf. Ioan Gură de Aur” din Târgoviște, împreună cu cadrele didactice, informează Biroul de presă al Arhipiscopiei Târgoviștei.

Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a săvârșit luni-seară Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul în Catedrala arhiepiscopală din Arad, alături de soborul preoților și diaconilor, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Aradului. În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Înalt Preasfinția Sa a arătat semnificația și frumusețea Canonului Sfântului Andrei Criteanul, menționând că întreaga alcătuire este o invitație de a urma pilda pocăinței și întoarcerii la Dumnezeu a tuturor personalităților amintite de sfântul imnograf și de a căuta împlinirea voii lui Dumnezeu. În prima zi a Postului Mare, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit slujba Canonului celui Mare în Catedrala episcopală „Adormirea Maicii Domnului” din Giurgiu. La final, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația duhovnicească a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, care reprezintă una dintre cele mai importante opere despre pocăință ale imnografiei, putând fi cel mai bine descris ca o plângere despre proporțiile și adâncimea păcatului, tulburând sufletul cu jale, căință și nădejde.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei Criteanul este împărțit în prima săptămână a Postului Mare în patru părți, pentru fiecare dintre serile de luni până joi inclusiv, urmând ca în miercurea săptămânii a cincea din Post să fie oficiat în întregime.

Comentarii Facebook


Știri recente