In Biserica Ortodoxa sunt pomeniti maine Sf. 40 de Mucenici

Cei 40 de Sfinti Mucenici au suferit martiriul pentru Hristos in timpul persecutiei imparatului roman Liciniu, la 9 martie anul 320. Ei erau soldati crestini din Legiunea XII Fulminata, care stationa in Armenia. Pentru ca au refuzat sa aduca sacrificii zeilor si sa venereze statuile imparatilor romani, au fost condamnati la moarte, fiind lasati sa inghete in lacul Sevastia din Armenia. Parintele Petru Tufaru, protopop al Protopopiatului Barlad, ne-a subliniat importanta cinstirii Sfintilor 40 de Mucenici: ‘Importanta sarbatorii consta in primul rand pentru taria credintei acestor tineri care stim foarte bine ce-au putut ei sa faca, tineri fiind, pentru intarirea in credinta, pentru a nu-si lepada credinta crestina, dar sa nu uitam persecutiile din primele veacuri cand ei au marturisit credinta in Iisus Hristos, fiind un lucru extrem de mare, pentru ca sunt 40, nu unul, si tineretul de astazi gaseste in ei un exemplu extraordinar. De altfel, si in lectiile pe care le predam la scoala, gasim cateodata prilejul de a da exemplu pentru prietenia, pentru formarea tineretului, pentru ce inseamna a fi un tanar crestin, incat avem niste exemple foarte bune in acesti 40 de mucenici’.

Pentru faptul ca ziua de praznuire a Sf. 40 de Mucenici este in acest an in prima saptamana din Postul Sfintelor Pasti, Tipicul stabileste pentru maine randuieli liturgice speciale. Amanunte despre aceasta randuiala ne-a oferit parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi: ‘Intrucat anul acesta, sarbatoarea Sf. 40 de Mucenici a cazut in ziua de joi in saptamana mare, cand se oficiaza si Canonul cel Mare, de aceea Tipicul, la Capetele lui Marcu, in capitolul III, prevede ca Liturghia pentru Sf. 40 de Mucenici nu se poate savarsi in Biserica Ortodoxa. In primul rand, pentru ca este in cursul saptamanii si ar trebui sa se savarseasca Liturghia Darurilor mai inainte sfintite, deci de luni pana vineri, iar Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur nu se poate savarsi, pentru ca am intrat in perioada Postului Mare’.

Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul ne-a spus ce slujbe pot fi oficiate maine in Bisericile Ortodoxe: ‘Tipicul prevede foarte clar ca, in aceasta situatie, Liturghia pentru Sf. 40 de Mucenici se va oficia ori duminica, in Duminica Lasatului sec de branza, ori in sambata care urmeaza, in sambata Sf. Teodor, ceea ce am scris si noi in Tipicele care au aparut in cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Insa, in aceasta zi de praznuire a Sf. 40 de Mucenici se poate face Acatistul Sf. 40 de Mucenici, se fac Ceasurile, se face randuiala de post si se poate face pomenirea lor cu parastas, cu colaci si tot ceea ce este legat de aceasta sarbatoare’.

Comentarii Facebook


Știri recente