În Biserica Ortodoxă Română este sărbătorit astăzi Sfântul Pantelimon

Bucurie mare este astăzi pentru toți credincioșii care îl iubesc pe marele Sfânt Pantelimon, tămăduitorul celor care se roagă lui cu credință. În câteva dintre bisericile dedicate Sfântului se află și fragmente din prețioasele sale moaște: la mănăstirile Antim și Plumbuita din București, ca și la Mănăstirea Pasărea, la bisericile ‘Precupeții Vechi’, ‘Sfânta Vineri’ – Drumul Taberei, ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc, la cea din localitatea Pantelimon de lângă Capitală și la ‘Sfântul Dimitrie-Poștă’, informează „Ziarul Lumina”.

Credincioșii din comuna Pantelimon, aflată lângă București, sunt în sărbătoare, fiind atât ziua bisericii lor, cât și localității. ‘În ajunul sărbătorii am săvârșit slujba Vecerniei și am scos în procesiune racla cu brațul Sfântului Pantelimon, pe care am așezat-o în foișorul special din curtea bisericii. La slujbă au venit enoriașii noștri, dar și un număr mare de pelerini care au evlavie la Sfântul Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon. Astăzi vom săvârși și sfințirea apei, după care vom oficia Sfânta Liturghie în sobor de preoți și de diaconi. La finalul slujbei, oferim tuturor celor prezenți o masă, iar pentru cei care pornesc la drum am pregătit și niște pachete’, a declarat părintele Nicolae Stroe, preot slujitor la Parohia Pantelimon.

Biserica Parohiei Pantelimon a fost construită în anul 1880, pe ruinele unei bisericuțe mai vechi cu hramul ‘Sfântul Nicolae’. Moaștele Sfântului Pantelimon au fost aduse aici de la Mănăstirea Pantelimon, din vecinătate, în momentul în care a fost desființată. De aducerea sfintelor moaște la această mănăstire se leagă și numele comunei. Până în anul 1750, când domnitorul Țării Românești Grigorie Ghica II a adus din Grecia brațul drept al Sfântului Pantelimon, satul se numea Obilești, și mai apoi Florești. Astăzi, la parohia din comuna Pantelimon se desfășoară, sub coordonarea părintelui paroh Adrian Tănăsoiu, o amplă activitate social-filantropică. Aproape 50 de credincioși iau masa săptămânal la cantina socială a parohiei.

Popas la Foișorul de Foc

Sărbătorirea Sfântului Mare Mucenic și Tămăduitor Pantelimon reprezintă o bucurie duhovnicească în plus pentru enoriașii Bisericii ‘Sfântul Pantelimon’ de la Foișorul de Foc. Aici, începând cu anul 2008, se află o părticică din moaștele acestui sfânt, care este patronul medicilor și ocrotitorul celor bolnavi.

‘Potrivit tradiției, racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Pantelimon a fost scoasă în procesiune din biserică și așezată spre închinare și cinstire încă de ieri, înainte de Vecernie, și unde va rămâne până la ultimul pelerin. S-a săvârșit slujba Privegherii, iar apoi copiii de la biserica noastră au interpretat două piese de teatru religios, împreună cu cei de la Biserica Olari din București’, a declarat părintele paroh Marian Constantinescu. Astăzi, se oficiază Sfânta Liturghie în sobor.

Biserica de 300 de ani din Ciobănoaia, județul Buzău

De ziua Sfântului Mucenic Pantelimon, și biserica-monument de la 1700, din Ciobănoaia (Buzău) așteaptă numeroși credincioși să-i treacă pragul deoarece își prăznuiește hramul. Pelerinii vor putea să se închine și în noul schit construit și sfințit de câțiva ani lângă biserica de lemn amintită.

În legătură cu vechea biserică de lemn din Ciobănoaia circulă mai multe legende. Una dintre ele spune că este ctitoria unui cioban, dar se pare că nu are temei, deoarece presupusul ctitor – cioban sau ciobăniță – a dat numai numele văii pe care este așezată biserica, Valea Ciobănoaiei. Nici ipoteza ctitoririi bisericii de către doamna Chiajna, soția voievodului Mircea Ciobanul, și care era numită și Ciobănoaia, nu-și are acoperire documentară. În schimb, în pronaos sunt înmormântați căpitanul Băncescu și soția sa, jupâneasa Stana, despre care se crede că ar fi adevărații întemeietori ai acestui lăcaș ridicat pe la anul 1700. În timp, situația demografică în creștere a făcut ca biserica să fie neîncăpătoare și i s-au adus importante modificări. Ea a pierdut însă nu numai armonia proporțiilor ansamblului arhitectonic, ci și unele elemente decorative. Prin schimbările operate de-a lungul timpului – desființarea pridvorului deschis, acoperirea bârnelor cu scânduri și înlăturarea încadramentului ușii de la intrare, păstrat în clopotnița construită ulterior – acest lăcaș a suferit pierderi însemnate din zestrea ei ornamentală. A fost văduvită de valoroase elemente cioplite și crestate, profile ingenios dăltuite, chenare cu motive semicirculare, rozete, elemente florale. În anul 1913, biserica a fost reparată de inginerul Solomon, iar pictura a fost refăcută de către Petre Constantinescu, prin grija preotului de atunci, Mareș Angelescu.

În anii 2003-2006, în aceeași incintă cu Biserica Sfântului Pantelimon, a fost construit și schitul de maici căruia i s-a dat hramul Sfântului Teodosie și care a fost sfințit la 28 octombrie 2006 de Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Pelerinii se pot bucura acum și de frumusețea vechii biserici, dar și de noul ansamblu monahal împodobit cu frumoasele slujbe ținute de măicuțele de aici.

Prăznuire la Moinești, Constanța și Teleorman

La Constanța, sărbătoarea Sfântului Pantelimon a început de aseară. Sfintele sale moaște, împreună cu ale Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Catedrala arhiepiscopală din Constanța, au fost purtate în procesiune pe străzile municipiului de la malul mării. În dimineața aceasta, la Catedrala arhiepiscopală se oficiază Taina Sfântului Maslu, urmată de slujba de sfințire a apei. Slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de Înalt Preasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

La Biserica ‘Sfântul Mucenic Pantelimon’ din incinta Spitalului Municipal de Urgență Moinești, județul Bacău, au fost aduse, încă din 24 iulie, moaștele Sfinților Mucenici Epictet și Astion de la Halmyris. Bolnavii internați aici, precum și numeroși credincioși participă la programul liturgic dedicat hramului. ‘A devenit deja o tradiție ca de ziua Sfântului Pantelimon să fie aduse moaștele unor sfinți mucenici. Acum doi ani a fost adusă o părticică din moaștele Sfântului Pantelimon, iar anul trecut, moaștele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Lucrul acesta a fost și este posibil datorită zelului misionar al părintelui paroh Turcu Gheorghe, dar și datorită domnului director al Spitalului Municipal Moinești. Acest eveniment este întâmpinat cu foarte multă căldură sufletească, mai ales de cei care se află în spital. Când au fost aduse sfintele moaște a fost un număr impresionant de credincioși, dar în special de persoane care erau internate în spital și care veneau cu multă dragoste și încredere în puterea de vindecare, atingându-se de sfintele moaște’, a declarat părintele protopop de Moinești Costel Mareș pentru Radio TRINITAS. Sfânta Liturghie va fi oficiată astăzi de Preasfințitul Visarion, Episcopul Tulcii, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. De asemenea, și mănăstirea din localitatea Siliștea-Gumești, din cadrul Episcopiei Alexandriei și Teleormanului, își sărbătorește ocrotitorul.

Hram și la mănăstirea din Lacu Sărat

Mănăstirea ‘Sfântul Pantelimon’ din stațiunea Lacu Sărat, Brăila, este și ea în sărbătoare. Mănăstirea din Lacu Sărat este cea mai nouă din județul Brăila, începuturile sale fiind la 27 iulie 1996, când Înalt Preasfințitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, a sfințit locul bisericii. La 27 iulie 1999 s-a sfințit biserica mănăstirii și s-a inaugurat și corpul de chilii al mănăstirii. Astăzi este o oază de rugăciune și de reculegere duhovnicească pentru credincioși, dar și liman sufletesc pentru bolnavii aflați la tratament în stațiune. În apropierea bisericii se află, în prezent, în curs de finalizare lucrările la noul corp de chilii, care va avea și rol de centru social și filantropic.

Biserica mănăstirii este realizată din lemn, în stil maramureșean, cu o turlă-clopotniță, care se ridică până la înălțimea de 24 metri. La interior, biserica este decorată cu icoane pictate. În custodia mănăstirii se află nouă icoane datând din secolul al XIX-lea. Așezământul monahal a fost binecuvântat, de-a lungul timpului, prin aducerea sfintelor moaște ale Sfinților Dasie și Emilian de la Durostor, Nectarie de Eghina, Sofronie al Ierusalimului, iar de-a lungul vremii pe aici au trecut Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, patriarhul Teoctist, dar și Preafericitul Părinte Patriarh Daniel precum și alte personalități ale vieții religioase și civile din țară și de peste hotare. Astfel, într-o localitate binecuvântată de Dumnezeu cu daruri naturale vindecătoare, în vecinătatea centrului de tratament balneoclimateric, tămăduitor al suferințelor trupești, se alătură centrul spiritual de vindecare a durerilor și bolilor sufletești, Sfânta Mănăstire ‘Sf. Pantelimon’, ca astfel bolnavii să devină și pelerini spre mângâierea lor duhovnicească, spre întărirea în credință si spre mai multă nădejde în mila și ajutorul Mântuitorului Iisus Hristos, ‘Doctorul sufletelor și al trupurilor noastre’. Pentru înălțarea sfintei mănăstiri de la Lacu Sărat, Arhiepiscopia Dunării de Jos, în frunte cu chiriarhul ei, secondat de slujitorii de la Centrul Eparhial și de la Protoieria Brăila, s-a bucurat de sprijinul ctitorilor și donatorilor brăileni, încurajați și ajutați de Primăria municipiului, în frunte cu dl primar Anton Lungu. Numele și faptele lor sunt încrustate în zidurile sfântului lăcaș și scrise de Domnul, pentru veșnicie, în ‘cartea vieții’. La evenimentul duhovnicesc, spiritual, filantropic, cultural și românesc au participat, împreună cu ierarhii și preoții slujitori, autoritățile civile și militare, cadre medicale din orașul și județul Brăila, în mijlocul unei impresionante mulțimi de credincioși și pelerini. Anul acesta, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Casian, mănăstirea s-a preocupat, în special de bătrânii de la centrul de recuperare din imediata vecinătate, pregătind pachete cu hrană pentru fiecare dintre ei, iar după oficierea Sfintei Liturghii, prezidată de chiriarhul Dunării de Jos, s-a oficiat slujba agheazmei celei mici, precum și Taina Sfântului Maslu, pentru bătrânii greu încercați de boli și diferitele afecțiuni, veniți la acest centru pentru tămăduire, asemeni imaginii biblice a Scăldătorii Siloamului. Mănăstirea este situată în stațiunea Lacu Sărat din imediata apropiere a municipiului Brăila, la 5 km SV, pe drumul național DN 21 Brăila – Slobozia.

Comentarii Facebook


Știri recente