În Biserica Ortodoxă, mâine, se face pomenirea celor adormiți în dreapta credință

În Sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea celor adormiți în dreapta credință. Astfel, mâine, 6 februarie, în toate bisericile și în cimitire se va oficia slujba Parastasului, precedată de Sfânta Liturghie. Această pomenire generală a morților poartă numele de „Moșii de iarnă”. De asemenea, slujbe de pomenire se oficiază în această zi și în cimitire, la mormintele celor dragi, iar credincioșii fac milostenie pentru sufletele celor plecați în lumea veșniciei.

Pomenirea generală a morților se face în mod special în câteva sâmbete de peste an, și anume în sâmbăta de dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Mare (Moșii de iarnă), în sâmbăta de dinaintea duminicii Pogorârii Duhului Sfânt (Moșii de vară) și în prima sâmbătă din luna noiembrie (Moșii de toamnă).

Sâmbăta Moșilor de iarnă face parte din zilele cu slujbe speciale, în care sunt pomeniți cei plecați dintre noi, și arată grija deosebită pe care creștinii o au față de cei care așteaptă judecata lui Dumnezeu în lumea cealaltă, așa cum cei vii așteaptă judecata lui Dumnezeu aici, pe pământ. Așa după cum se arată în cartea Triodului, la Moșii de iarnă facem pomenirea morților întrucât a doua zi se prăznuiește a doua venire a lui Hristos și înfricoșătoarea Judecată. S-a ales sâmbăta dinaintea Duminicii Înfricoșătoarei Judecăți, pentru a arăta unitatea dintre cei vii și cei morți, exprimată prin aceeași nădejde, în învierea și viața veșnică.

Comentarii Facebook


Știri recente