In Biserica Ortodoxa este Sfanta si Marea Luni

In aceasta zi se face pomenirea Fericitului Iosif, cel preafrumos, si este amintita pilda smochinului neroditor. De asemenea, de astazi incep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Despre semnificatiile acestei prime zile din Saptamana Patimilor ne-a vorbit parintele profesor Nicolae Bordasiu de la Biserica ‘Sf. Silvestru’ din Bucuresti: ‘Ziua aceasta ne face sa ne gandim la inceputurile Patimilor Mantuitorului si pentru a intrevedea ceea ce s-a petrecut in istoria poporului evreu, Sf. Parinti ne indeamna sa ne amintim astazi nu numai de smochinul neroditor, cum a fost aceasta lume trecuta, dar si de o seama de fapte semnificative care simbolizau viata Mantuitorului, cum a fost viata Sf. si Dreptului Iosif, fiul lui Avraam, acela care a fost vandut de fratii lui pe 30 de arginti, asa cum Mantuitorul a fost vandut dupa cum vom vedea mai departe in istoria Patimilor, si amintindu-ne de aceasta, cum a patimit el si cum i-a dat Dumnezeu posibilitatea prin interpretarea visurilor minunate sa se ridice la rolul de conducator al unui popor intreg, asa il vedem si pe Mantuitorul prin ceea ce va incepe in aceasta zi de Luni’.

Parintele Nicolae Bordasiu ne-a explicat si motivele pentru care ziua de astazi este numita Sfanta si Marea Luni: ‘In aceasta Sfanta si Mare Luni, numindu-o astfel tocmai pentru ca este inceputul acestei saptamani duhovnicesti, de inaltare catre Golgota, atunci pe cale mergand Mantuitorul cu ucenicii n-a incetat, ci a continuat sa le dea invataturi si sfaturi, si spune in Denia serii, intr-un loc: ‘Venit-am Insusi sa slujesc lui Adam, celui ce saracise, cu al carui chip M-am imbracat de buna voie, Eu, Ziditorul, bogat fiind cu dumnezeirea, sa-mi pun sufletul Meu pentru mantuire, pentru dansul’.

Din punct de vedere liturgic, intalnim cantari deosebite, specifice acestei perioade: ‘Iata Mirele vine in miezul noptii si fericita este sluga pe care o va afla priveghind; iar nevrednica este iarasi cea pe care o va afla lenevindu-se. Vezi, dar, suflete al meu, cu somnul sa nu te ingreunezi, ca sa nu te dai mortii si afara de Imparatie sa te incui; ci te desteapta strigand: Sfant, Sfant, Sfant esti Dumnezeule, pentru rugaciunile Nascatoarei de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi’ (Troparul zilei) si ‘Camara Ta, Mantuitorule, o vad impodobita si imbracaminte nu am ca sa intru intr-insa. Lumineaza-mi haina sufletului meu, Datatorule de lumina si ma mantuieste’ (Condacul zilei).

Comentarii Facebook


Știri recente