In Biserica Ortodoxa, duminica de astazi este inchinata tuturor sfintilor, fapt pentru care este numita Duminica Tuturor Sfintilor

Biserica Ortodoxa praznuieste in aceasta duminica pe toti sfintii care sunt trecuti in calendar si in sinaxare, precum si pe toti aceia care inca nu sunt cunoscuti pana in momentul de fata. Duminica aceasta este prima de dupa Duminica Rusaliilor sau a Pogorarii Duhului Sfant si a fost instituita de Biserica pentru a arata lucrarea de sfintire savarsita de Duhul Sfant in viata oamenilor. In Biserica Ortodoxa Romana primele canonizari de sfinti s-au facut intre anii 1950-1955. Cea de a doua canonizare a sfintilor romani a avut loc in anul 1992, tot atunci instituindu-se si Duminica Tuturor Sfintilor Romani in a doua Duminica dupa Rusalii.

In Iasi,Biserica Banu are ca hram Duminica Tuturor Sfintilor. Biserica a fost ctitorita de banul Ioan Zmucila in anul 1705, avand atunci hramul Adormirea Maicii Domnului. In anul 1800, credinciosii parohiei, indemnati de Mitropolitul Moldovei Iacob Stamati, zidesc actuala biserica cu hramul Duminica Tuturor Sfintilor. Planurile sunt facute de arhitectul austriac Herr Leopold. In amintirea celei dintai biserici si a ctitorului ei, noul lacas s-a numit Biserica Banu.

In Bucuresti, biserica Manastirii Antim are ca hram Duminica Tuturor Sfintilor. Cu aceasta ocazie, Prea Sfintitul Vincentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar Patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a declarat ca: ‘Toti sfintii, atat cei cunoscuti, cat si multi dintre cei care sunt necunoscuti de oameni, dar cunoscuti de Dumnezeu si inscrisi in cartea vietii, i-am praznuit astazi, in Duminica Tuturor Sfintilor. Sfantul Ierarh si Martir Antim, cel care a ctitorit aceasta sfanta manastire a dat acest hram manastirii noastre. Ne bucuram ca in aceasta zi impreuna cu credinciosii sa adcem multumire lui Dumnezeu pentru tainele cu care am fost daruiti si sa rugam pe Bunul Dumnezeu ca sa binecuvinteze faptele si pasii vietii nostre.’ Dupa testamentul Sfantului Ierarh si Martir Antim Ivireanul, de hramul manastirii si de ziua sa de praznuire se da hrana celor nevoiasi si lipsiti de posibilitati. Cu ocazia hramului bisericii manastirii, peste 1200 persoane au beneficiat de hrana si ajutoare.

Comentarii Facebook


Știri recente