Credincioșii se pregătesc să înceapă, mâine, 15 noiembrie, cele 40 de zile de post care preced Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos.
Ziua de lăsatul secului este înțeleasă nu doar ca o trecere la un altfel de regim alimentar, ci, mai ales, ca o zi de pregătire pentru trecerea de la un mod de viață la altul.
Despre semnificațiile acestei zile Părintele conferențiar dr. Constantin Necula, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” din Sibiu a vorbit pentru Radio TRINITAS: „Ziua aceasta de lăsatul secului pentru Postul Nașterii Domnului are însemnătate în primul rând din punct de vedere duhovnicesc, altădată bătrânii noștri alegeau ziua aceasta ca să își fiarbă oalele și să pună rânduială în mâncărurile ce aveau să fie servite în casă, dar și pentru a-și primeni sufletul și pentru a-l învăța cu acest urcuș duhovnicesc pe care îl avem întotdeauna marcat în calendarul duhovnicesc: Postul Nașterii Mântuitorului. Dacă vrem să simțim Nașterea Mântuitorului trebuie să facem tot efortul pe care l-ar face magii pe cale: aur, tămâie și smirnă nu prea mai avem la îndemână, dar putem să avem dragostea și smerenia în Hristos. E bine ca ziua aceasta să fie o dată în plus un moment în care cugetăm la post, să așezăm lucrurile în albia lor firească și să ne așezăm gândirea în Dumnezeu.”
Postul Nașterii Domnului începe în fiecare an la 15noiembrie și este, ca durată, al doilea din cele patru mari posturi de peste an.