In Arhiepiscopia Iasilor s-au desfasurat ample actiuni caritative cu ocazia Nasterii Domnului

In cadrul Arhiepiscopiei Iasilor s-au desfasurat si se desfasoara si in prezent ample actiuni caritative in pragul marii sarbatori a Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos. Astfel, Protopopiatele Iasi I si Iasi II desfasoara in aceasta perioada ample actiuni social-caritative si culturale. In protopopiatul Iasi I, aceste activitati au inceput din primele zile ale lunii decembrie si vor continua pana in ziua sarbatorii Nasterii Domnului. Parintele Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi I, ne-a prezentat cateva dintre aceste actiuni caritative: ‘Mai intai, ceea ce realizeaza Biroul de asistenta sociala, pentru ca intotdeauna avem in atentie spitalele si anul acesta, la sectia a II-a a Spitalului de Obstretica si Ginecologie ‘Cuza Voda’ se vor pregati si inmana mamelor fara sustinere familiala un numar de 30 de pachete. Un pachet va avea valoarea a 100.000 lei si va contine un costumas pentru nou-nascut, o iconita, bomboane. Pentru asistatii Biroului, deci cei pe care ii avem permanent in grija si care venim in ajutorul lui, Biroul de asistenta sociala a pregatit 30 de pachete, tot in valoare de 100.000 de lei. Trebuie sa mentionez ca in afara de ceea ce face Biroul de asistenta sociala, ca unul ce conduc asociatia Fratia Ortodoxa, filiala Iasi, totdeauna noi avem atat la Pasti cat si la Craciun in atentie, penitenciarul din Iasi si, anul acesta, ne vom adresa si vom duce daruri minorilor aflati in penitentiarul Iasi, care sunt privati de libertate’.

In Protopopiatul Iasi II se afla in desfasurare numeroase activitati culturale si filantropice. Despre cateva dintre acestea ne-a vorbit parintele Vilie Dorosinca, protopop al Protopopiatului Iasi II: ‘M-as referi la Biroul de asistenta sociala al Protopopiatului care, in fiecare sambata din aceasta perioada, in cadrul proiectului ‘O sansa pentru fiecare’, la Centrul Sf. Ecaterina, un numar de 40 de copii au servit si servesc masa si beneficiaza de meditatii la diferite materii scolare din partea celor voluntari, studenti care sunt veniti de la anumite facultati din Iasi. Am organizat numeroase activitati specifice zilei mondiale de lupta anti-sida, iar in data de 3 decembrie, impreuna cu Fundatia ‘Puterea Iubirii’, am desfasurat la nivel de protopopiat activitati didactice care au fost dedicate zilei internationale a persoanelor cu nevoi speciale. In perioada 12-17 decembrie 2005, 75 de familii au primit pachete cu alimente si produse de igiena corporala din partea Protopopiatului. Pe 19 decembrie, tot la Centrul ‘Sf. Ecaterina’ s-a organizat serbarea pomului de Craciun la care, copii implicati in activitatile centrului nostru, au prezentat un program artistic si au primit daruri de la Mos Craciun. Precizam ca, in toate parohiile din aceste doua Protopopiate se organizeaza activitati culturale si filantropice prilejuite de sarbatoarea Nasterii Domnului.

Preotii si credinciosii din Protopopiatul Pascani vin in ajutorul celor nevoiasi, pentru a intampina cu bucurie sarbatoarea Nasterii Domnului. In acest Protopopiat se afla si familii sinistrate ca urmare a inundatiilor. De aceea, primele ajutoare s-au indreptat catre aceste familii. Amanunte ne-a oferit parintele Pavel Postolache, protopop de Pascani: ‘O situatie speciala avem anul acesta la Pascani, in sensul ca o parte dintre credinciosii de aici au fost incercati prin revarsarea apelor, prin inundatiile care au provocat distrugerea a 91 de case si a avarierea partiala a inca 48 de case. Programul nostru se indreapta cu prioritate spre aceste familii incercate si am hotarat ca de Craciun fiecare familie sinistrata sa primeasca cate un pachet cu alimente. Deja am primit un camion cu ajutoare umanitare, constand in cereale, in alimente si in imbracaminte si am adus o mica raza de bucurie pentru acesti credinciosi. Vom incerca sa ne facem si un program de ajutorare financiara pentru familiile sinistrate, fiecare familie sinistrata primind cate 3 milioane de lei, acestia vor fi folositi pentru manopera de reconstructie a caselor’. Parintele protopop Pavel Postolache ne-a spus ca si celelalte familii defavorizate vor primi ajutoare din partea Protopopiatului si a credinciosilor: ‘Nu putem sa-i uitam nici pe ceilalti credinciosi care-i avem monitorizati la Protopopiat de pe raza municipiului Pascani. Vom incerca ca si pentru acestia sa le oferim un mic pachet, constand tot din alimente cu ocazia sarbatorilor Craciunului. La brutaria ‘Sf. Dumitru’ a Protopopiatului, deja se distribuie, incepand din luna noiembrie, paine pentru 40 de familii sinistrate, iar cu ocazia sarbatorilor vor beneficia cu un numar de 2500-3000 de paini toti cei aflati in dificultate, de pe raza municipiului’. In aceasta perioada, in Protopopiatul Pascani au loc si numeroase manifestari culturale despre care ne-a vorbit tot parintele protopop Pavel Postolache: ‘Am hotarat in ultima sedinta cu preotii ca la fiecare parohie sa se desfasoare un program cultural, duhovnicesc, de acum intrat in traditie pomul de Craciun in biserica, un program de colinde si cu daruri impartite copiilor din parohie. In privinta programului cultural-misionar, in seara zilei de 14 decembrie, la Casa de cultura municipala din Pascani, a avut loc un concert sustinut de catre corala ‘Theologus’ a Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, iar asemenea concerte de colinde vor continua la Pascani, in fiecare scoala vor fi sustinute concerte de colinde, apoi un concert de colinde a tuturor scolilor din Pascani si traditionalele colinde pe la institutiile publice, pe la alte firme, care vor fi sustinute de corurile de copii si dirijate de profesorii de religie’.

Parohiile din cadrul Protopopiatului Harlau desfasoara, in preajma sarbatorii Nasterii Domnului, diferite activitati sociale. Astfel, la nivelul Biroului de Asistenta Sociala din Harlau se vor derula actiuni caritative, in cadrul carora familiile nevoiase vor primi alimente si imbracaminte. Detalii despre actiunile filantropice din acest protopopiat ne-a oferit parintele Nicolae Craciun, protopop de Harlau: ‘La Biroul de Asistenta sociala se vor oferi 100 de pachete de alimente, constand in ulei, zahar, orez, paste, tomate, conserve de peste, conserve de carne, biscuiti in valoare de peste 150 milioane de lei pentru familii nevoiase. Aceste ajutoare au fost primite de la Asociatia Ortodoxa ‘Sf. Mina’ din Bucuresti. Apoi, am contactat Fundatia crestina ‘Dorca’ din Radauti in vederea obtinerii de imbracaminte pentru a fi oferite familiilor nevoiase si copiilor acestora. Pomul de Craciun se va organiza si la protopopiat, vor veni colindatori carora li se vor oferi daruri, constand in iconite, in brosurele, dulciuri si, apoi, vom oferi institutiilor de asistenta sociala de pe raza protopopiatelor iconite, brosuri si calendare pentru anul 2006. Se afla in derulare strangerea colectei de la parohii, de la care s-au oferit daruri cu prilejul sarbatorii Sf. Nicolae, preotii parohi au organizat vizite la bolnavi si batrani, oferind astfel asistenta sociala si duhovniceasca. Cu ajutorul unor sponsori vor fi oferite pachete cu alimente la sarbatorile Craciunului tuturor familiilor sarace’. Tot parintele protopop Nicolae Craciun ne-a exemplificat cateva dintre cele mai importante parohii din Protopopiatul Harlau care deruleaza activitati sociale in aceasta perioada: ‘Cateva exemple de parohii: parohia Coarnele Caprei a organizat deja agape pentru familiile cu situatii dificile si va mai face acest lucru si de Craciun; parohia Luparia ofera material lemnos pentru incalzirea unor familii foarte sarace; la parohia Parcovaci se organizeaza in fiecare an o colecta pentru ajutorarea parohiei Sendreni si, apoi, persoanele defavorizate primesc pachete cu alimente si dulciuri’.

Preotii si credinsioci din Protopopiatul Botosani desfasoara in aceasta perioada, premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului, numeroase activitati filantropice si culturale. Atat Protopopiatul cat si parohiile organizeaza concerte de colinde, colecte de alimente si alte activitati menite sa vina in ajutorul persoanelor defavorizate. Amanunte despre activitatile filantropice ne-a oferit parintele Lucian Leonte, protopop de Botosani: ‘Am oraganizat si noi colecta ‘Bucuria sarbatorii’, la sarbatoarea Sf. Nicolae, pentru ajutorarea sinistratilor si a saracilor. Noi avem activitati social-filantropice in fiecare parohie, preotii, impreuna cu consiliul si comitetul parohial, cu corul bisericesc, cu studenti teologi, seminaristi din parohie si cu alti voluntari vor organiza colecte in parohii, se vor strange alimente neperisabile, articole de imbracaminte si incaltaminte, rechizite, bani si se vor cumpara iconite, cruciulite, carti de rugaciuni, calendare si bunurile colectate vor fi distribuite la persoane sau familii cu probleme sociale in parohie, dupa slujba, in prezenta celorlalti enoriasi. Activitatile social-filantropice din parohie presupun ca bunurile colectate sa fie distribuite la familii, la persoane defavorizate si, de asemenea, preotii, prin predici si cateheze, vor sfatui credinciosii sa faca aceste lucruri in nume propriu. Astfel, am distribuit in parohiile din Botosani si la toate spitalele din Botosani si la toate centrele de plasament, fundatii care se ocupa de protectia copiilor, la penitenciar, la centrul de noapte, si toate aceste unitati, in numar de 17, vor primi ajutorul Bisericii la sarbatorile din anul acesta’. Parintele protopop Lucian Leonte ne-a vorbit si despre activitatile cultural-misionare organizate in Protopopiat in preajma sarbatorii Nasterii Domnului: ‘As vrea sa va spun cateva actiuni din linia celor cultural-misionare: am inceput repetitiile cu corul nostru ‘Heruvimii’, al preotilor din Protopopiatul Botosani, si vom avea un concert, in care botosanenii vor reasculta acest cor. Avem o serie de intalniri duhovnicesti cu tinerii pe care le desfasuram in sediul Protopopiatului Botosani sau pe la biserici, cu teme legate de postul Craciunului. O alta activitate am intitulat-o ‘Cuvantul neschimbator al lui Dumnezeu intr-o lume schimbatoare’. In acest post continuam o actiune inceputa in primavara, prin care organizam expozitii itinerante in scoli, licee, scoli generale unde prezentam diferite editii ale Bibliei si cu ocazia aceasta unul dintre preotii misionari ai Protopopiatului Botosani, parintele Dumitru Fercal, initiaza pe copii in folosirea Sf. Scripturi si in intelegerea ei’.

Sectorul de asistenta sociala ‘Diaconia’ din cadrul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei deruleaza in aceasta perioada de sfarsit de an, programul intitulat ‘Bucuria sarbatorii’. In cadrul acestui program sunt prevazute mai multe activitati social caritative, o astfel de activitate derulandu-se astazi la Centrul de asistenta pentru batrani, din Sculeni. Parintele Mihai Prodan, inspector pe probleme religioase si de asistenta sociala in cadrul sectorului ‘Diaconia’, ne-a oferit detalii despre aceasta actiune: ‘Astazi am fost la batranii din Centrul de asistenta de la Sculeni in parteneriat cu corul de colindatori de la Liceul ‘Vasile Alecsandri’. In aceasta deplasare batranii au primit articole de igiena, pachete cu haine si pachete cu alimente traditionale de Craciun, iar acest cor de elevi colindatori le-au mangaiat sufletele cu colinde religioase’. De asemenea, parintele inspector Mihai Prodan ne-a vorbit si despre actiunile social-caritative avute in vedere pentru alte categorii de persoane defavorizate: ‘In vizorul nostru, in acest proiect se mai afla si Asociatia surzilor din Iasi. Tot astazi am fost si la ei pentru o manifestare si am oferit pachete cu cadouri copiilor proveniti din familiile cu deficiente de auz si vorbire, dar si copiilor care chiar au deficiente de auz si vorbire. De asemenea, ieri, 21 decembrie, a fost in vizorul nostru si Asociatia nevazatorilor, unde am fost prezenti si le-am oferit pachete de articole de igiena, haine, alimente si dulciuri’.

Parohiile din Protopopiatul Targu Neamt ofera ajutor in perioada postului Nasterii Domnului tuturor persoanelor defavorizate, in special celor din centrele sociale. In acest scop sunt impartite celor nevoiasi alimente, imbracaminte si medicamente donate de catre credinciosii din parohii. Despre ajutorul oferit copiilor din centrele de plasament, familiilor defavorizate si batranilor ne-a oferit detalii parintele Ioan Dogariu, protopop de Targu Neamt: ‘De sfintele sarbatori ale Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos, parohiile din orasul Targu Neamt sprijina toate centrele care apartin acestor oameni lipsiti de ajutor material. Toti preotii din parohii, din comune, sprijina toate centrele batranilor, copiilor lipsiti de ajutor material. Copiii din familiile nevoiase sau din Centrele de plasament de pe raza Protopopiatului Targu Neamt sunt ajutati cu hrana, alimente aduse de enoriasi sau cumparate de catre parinti cu incaltaminte, imbracaminte, medicamente, dupa caz. Tot in atentia noastra sunt si familii nevoiase si ne referim la familiile care din diverse motive au ajuns la un grad inalt de saracie, si astfel toti preotii din parohiile Protopopiatului au in obiectiv, pe perioada postului Craciunului, ca si in restul anului, sa ajute in mod direct sau indirect aceste cazuri deosebite pe care le intalnesc. O atentie deosebita o acordam si batranilor lipsiti de sprijin si ajutor material, dar si mai dureros cei lipsiti de prezenta si afectiunea celor dragi’.

Protopopiatul Dorohoi a organizat si organizeaza in preajma sarbatorii Nasterii Domnului diferite actiuni filantropice. Mai multe despre ajutorul acordat copiilor, batranilor si familiilor nevoiase ne-a spus parintele Stelian Ciurciun, protopop de Dorohoi: ‘In programul sarbatorilor de Craciun vom ajuta 50 de familii cu pachete ce contin faina, orez, zahar, ulei, drojdie pentru masa de Craciun, deci o mica atentie din partea noastra, a Bisericii, apoi avem doua camine de batrani, unul la Dorohoi si unul la Leorda, si o scoala speciala la care vom duce pachete cu dulciuri si cadouri din fructe asa cum am facut si in anii anteriori. Pentru primul program am alocat suma de 6 milioane, iar pentru cel de-al doilea, 12 milioane. La caminul de batrani vom oferi pentru fiecare camera cate un calendar, din partea Protopopiatului’.

In cadrul Protopopiatului Ceahlau se desfasoara in preajma sarbatorii Nasterii Domnului nostru Iisus Hristos mai multe actiuni filantropice. Sunt ajutati cu pachete copiii, batranii si familiile nevoiase. Mai multe despre actiunile sociale si despre concertele de colinde ne-a spus parintele Mihai Damian, protopop de Ceahlau: ‘La toate bisericile se organizeaza pom de sfintele sarbatori, adica pom de Craciun, colinde prezentate de copiii de la scoala. La Borcas si Sabasa sunt doua manifestari cu datinile care vor fi prezentate chiar la Caminul cultural, un concert de colinde special, o conferinta cu traditiile si randuielile care sunt, pastrarea obiceiurilor stramosesti. La Hangu au pregatit colinde, dar au pregatit si alte obiceiuri care sunt in sat, pentru ca acestea se cam pierd. La Buhalnita, de asemenea, este totul pregatit ca sa vina Mos Craciun in curtea bisericii, in ziua de Craciun, colinde si la toate acestea va urma impartirea darurilor, sacose cu dulciuri si cu imbracaminte, la cei care sunt nevoiasi, cu diferite rechizite pentru scoala, iar pentru batrani s-au pregatit pungi cu alimente si cu dulciuri, cat se poate, bomboane, portocale, faina, zahar, ulei, orez, lemne pentru foc in vederea incalzirii in aceasta perioada a iernii. Toate acestea vor ajunge la 200 de milioane, pentru ca avem un numar de 28 de parohii, si vor fi daruri la toate parohiile’.

Protopopiatul Darabani din Arhiepiscopia Iasilor deruleaza in aceste zile numeroase activitati caritative prilejuite de apropierea sarbatorii Nasterii Domnului. In zilele premergatoare acestei sarbatori vor fi oferite alimente si sume de bani bolnavilor din Spitalul din Darabani, copiilor si familiilor defavorizate. Amanunte ne-a oferit parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani: ‘Protopopiatul Darabani are in program pentru sarbatoarea Nasterii Domnului din acest an urmatoarele activitati social-filantropice: pregatirea pomului de Craciun pentru copiii din orasul Darabani, aceasta actiune se va desfasura in prima zi de Craciun, deci pe 25 decembrie, dupa Sf. Liturghie. Tot in aceasta perioada, protopopiatul va oferi institutiilor bugetare la primarie, scoli, politie, spital si societatilor comerciale cu care am colaborat pe parcursul anului, pastorala de Craciun si calendarul pe anul 2006. Brutaria protopopiatului va asigura gratuit paine si colacei pentru bolnavii internati la spitalul din orasul Darabani. De asemenea, tot din activitatea brutariei ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ vor fi ajutate cu sume de bani, paine si alimente pentru persoanele sarace si cu situatii speciale pe care le avem deja in evidentele protopopiatului’. Pe langa activitatile organizate de Protopopiatul Darabani, in fiecare parohie se vor derula actiuni de caritate. Despre ce activitati este vorba ne-a spus tot parintele Constantin Panzaru, protopop de Darabani: ‘De asemenea, fiecare parohie va organiza pom de Craciun. Preotii parohi vor face vizite la credinciosii cu situatii dificile din parohie, vor fi cercetati si ajutati batranii singuri, familiile nevoiase si toti copiii. In aceste activitati sociale din preajma sarbatorilor sfinte de iarna, parohiile, preotii parohi vor antrena in aceste activitati cantaretul bisericesc, consiliul si comitetul parohial, studentii teologi si elevii de Seminar acolo unde este cazul. Ne propunem ca la sfintele sarbatori de iarna, din acest an, sa aducem bucurie in casele credinciosilor nostri, prin cuvant si prin fapte concrete’.

In Protopopiatul Piatra Neamt se desfasoara de la inceputul lunii decembrie ample actiuni filantropice si culturale. Aceste activitati sunt meninte sa aduca bucurie de sarbatori familiilor nevoiase sau persoanelor defavorizate. Amanunte ne-a oferit parintele Dumitru Ailincai, protopop de Piatra Neamt: ‘Am insistat pentru impulsionarea activitatii caritative a comitetelor parohiale si a Biroului Diaconia. s-au derulat actiuni in parteneriat cu Primaria Municipiului Piatra Neamt, cu serviciul social, cu Fundatia Speranta Dorali, Bethany, cu Inspectoratul Judetean de ingrijiri comunitare, cu parohia Sf. Trei Ierarhi, care are o cantina sociala, la care isi aduc contributia si alte parohii din municipiu si din protopopiat. La casele sociale ale majoritatii parohiilor se vor organiza colecte in bani, in obiecte si in alimente, grupuri de enoriasi, impreuna cu preotii si slujitorii, vor efectua vizite in spitale, in centrele de plasament, la centrele de zi ‘Alexandru cel Bun’ si ‘Decebal’ si in alte asezaminte sociale. Cu aceasta ocazie vor oferi daruri, constand in carti cu continut duhovnicesc, dulciuri si iconite’. Parintele protopop Dumitru Ailincai ne-a spus si cum s-a derulat colecta organizata in aceasta luna pentru ajutorarea sinistratilor ramasi fara case in urma inundatiilor: ‘Deja, cu ocazia sarbatorii Sf. Nicolae in fiecare parohie s-au facut colecte in bani, la apelul facut de IPS Parinte Mitropolit Daniel, prin scrisoarea pastorala pe care a trimis-o, ca sa ajutam continuarea construirii caselor pentru oamenii sinistrati din zona Pascani. Pana acum a rezultat suma de 43 de milioane, bani care au fost virati in contul Centrului eparhial. Speram ca si anul acesta se vor aduna daruri cat mai multe si cu ocazia bradului de Craciun, care va fi organizat la fiecare parohie, vor fi impartite daruri si vor face astfel bucurie copiilor si celor mai nevoiasi’.

Parohiile din Protopopiatul Saveni ofera ajutor in perioada postului Nasterii Domnului persoanelor defavorizate in special copiilor din orfelinatul Trusesti si celor proveniti din familiile sarace. De asemenea, familiile cu posibilitati materiale vor oferi sprijin celor nevoiasi, iar in fiecare parohie se va organiza pomul de Craciun. Parintele Liviu Nechita, protopop la Protopopiatului Saveni, ne-a oferit detalii: ‘Daca vorbim despre actiuni social caritative, ar trebui amintit in primul rand parteneriatul pe care Protopopiatul Saveni l-a initiat in aceasta perioada cu o asociatie umanitara din Iasi, prin care incercam sa aducem o raza de bucurie celor 75 de copii orfani de la Orfelinatul ‘Sf. Nicolae’, Trusesti, copii cu varste intre 6 si 18 ani, si s-a hotarat ca la fiecare parohie sa se implice comitetele parohiale si sa se organizeze pom de Craciun si, in acelasi timp, sa se ofere cate un mic cadou fiecarui copil ce va participa la slujba de Craciun. Preotii din cadrul Protopopiatului Saveni au fost indemnati sa implice familiile cu posibilitati materiale mai mari in ajutorarea familiilor nevoiase, prin daruirea de ajutoare, prin oferirea unei bucurii in aceasta perioada, astfel incat bucuria pe care ei o traiesc sa nu fie o bucurie egoista’. Parintele protopop Liviu Nechita ne-a vorbit si despre actiunile cu caracter cultural-misionar din aceasta perioada: ‘Grija fata de credinciosi in aceasta perioada trebuie sa se manifeste nu doar din punct de vedere material, ci si spiritual, astfel incat au fost indemnati preotii ca la fiecare parohie sa se organizeze cu tinerii din parohie coruri de colinde, sa se ofere brosuri si iconite, carti cu caracter religios, cu bucuria spirituala a fiecarui credincios in parte’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…