In Arhiepiscopia Iasilor mai multe schituri poarta hramul ‘Acoperamantul Maicii Domnului’

Unul dintre acestea este schitul din localitatea Oneaga, care apartine canonic de M-rea Sihastria Voronei. Prima biserica a acestui schit a fost ridicata in anul 1780, iar in anul 1995 a inceput ridicarea noii biserici, care a fost finalizata in 1999. Mai multe detalii despre schitul ‘Acoperamantul Maicii Domnului’ din localitatea Oneaga ne-a oferit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Schitul Acoperamantul Maicii Domnului din localitatea Oneaga depinde de Manastirea Sihastria Voronei si se afla in apropiere de aceasta manastire, la el putandu-se ajunge si din satul Oneaga, dar si dinspre Manastirea Vorona. Istoria acestui schit incepe in veacul al XVIII-lea, o data cu stabilirea pe aceste meleaguri a unor sihastri rusi. A fost ctitorit de familia boierului Cristescu, pe mosia acestuia, in anul 1780. Biserica a avut la inceput hramul Sf. Mare Mucenic Gheorghe. In anul 1862, printr-o ordonanta domneasca, schitul a fost desfiintat. La baza acestei actiuni se pare ca a stat cununia necanonica intre Gheorghe Cristescu si verisoara sa, fiica lui Dimitrie Mavrocordat. Biserica a fost atunci desfacuta si dusa intr-o alta localitate, Vanatori, iar in anul 1995, cu binecuvantarea IPS Mitropolit Daniel, s-a pus piatra de temelie pentru o noua biserica. Constructia a durat pana in anul 1999, cand a avut loc si sfintirea bisericii la 1 octombrie din acel an’.

Un alt schit din Arhiepiscopia Iasilor care poarta hramul Acoperamantul Maicii Domnului este cel din localitatea Baiceni, judetul Iasi. Schitul, nou infiintat, apartine canonic de M-rea Secu. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei ne-a spus ca ‘Manastirea Secu are in subordinea sa mai multe schituri, unele aflate in imediata apropiere a manastirii, iar altele mai departe, cum ar fi Schitul Baiceni, din apropierea localitatii Tg. Frumos. Acest schit, care are hramul Acoperamantul Maicii Domnului, a fost construit indata dupa anul 1990, intr-un loc in care manastirea avea de mai multa vreme o vie. Si inainte de 1940, calugarii din Manastirea Secu veneau in acest loc si lucrau via, avand si un loc de inchinare, un paraclis in care isi faceau pravila calugareasca. Dupa anul 1990, prin staruinta parintelui arhimandrit Vichentie Amariei, staretul Manastirii Secu, si a egumenului Damaschin Avatajitei, la Baiceni s-a construit un frumos paraclis, doua case monahale, iar credinciosii din zona, atat la aceasta sarbatoare inchinata Maicii Domnului, cat si la alte praznice mari, vin in numar mare pentru a participa la slujbele savarsite in acest loc’.

Si Schitul Pocrov, judetul Neamt, isi sarbatoreste astazi hramul, de sarbatoarea Acoperamantul Maicii Domnului. Parintele arhimandrit Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iasi, ne-a spus ca ‘la inceputul secolului al XVII-lea, la Manastirea Neamtului au venit din Transilvania foarte multi calugari care s-au retras de acolo, pentru ca era lupta impotriva ortodocsilor, si atunci a venit la Neamt un anume calugar, Pahomie, care a ajuns si staret al Manastirii Neamt si care a fost o buna vreme la Kiev, unde a invatat foarte multe lucruri. Cand a venit in tara a vrut sa se retraga la mai multa liniste, si astfel s-a urcat pe paraul Maghernita unde a gasit aceasta poiana frumoasa si a inceput sa construiasca o biserica. In anul 1707 a fost ales episcop de Roman, iar in anul 1714, din cauza problemelor, s-a retras din episcopie si a venit ca sa termine lucrarile care erau incepute acolo. La 15 august 1714 a fost sfintita aceasta frumoasa bisericuta care se construise. Astazi, Schitul Pocrov este o oaza duhovniceasca care incearca prin calugarii ei si prin viata de acolo sa tina flacara credintei aprinsa’.

Comentarii Facebook


Știri recente