În Arhiepiscopia Iașilor au fost sfințite două Biserici

Sute de credincioși au participat sâmbătă, 21 august, la resfințirea Bisericii „Sfântul Dimitrie” din parohia Lunca, Protopopiatul Botoșani. Ieri, 22 august, a avut loc sfințirea Bisericii parohiale „Sfântul Nicolae” – Zănești, Protopopiatul Roznov, informează Ziarul Lumina.

Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat sâmbătă resfințirea Bisericii „Sfântul Dimitrie” din parohia Lunca. De dimineață, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a fost întâmpinat în poarta sfântului lăcaș de copii îmbrăcați în straie populare, credincioși și soborul de preoți. Pentru acest moment deosebit au fost lăsați să zboare mai mulți porumbei albi. Într-o atmosferă duhovnicească, de liniște, slujba de resfințire a fost săvârșită așa cum este tradiția, mai întâi în exteriorul și apoi în interiorul bisericii. În sfântul altar, ‘mai aproape de Dumnezeu’.

La final, oamenii au trecut prin sfântul altar și s-au închinat la sfânta masă. ‘Este o mare sărbătoare sfințirea unei biserici. Se poate intra o singură dată prin sfântul altar. Este o tradiție frumoasă și de aceea venim să ne rugăm pentru sănătate și pentru toate cele ce sunt de folos pentru noi’, a declarat Vasile Radu, din Botoșani. ‘Am fost la mai multe sfințiri de biserici, pentru a trece prin sfântul altar. Aveam mai multă putere, pentru că eram tânără. Mulțumesc însă lui Dumnezeu că mi-a ajutat acum să ajung să trec din nou prin sfântul altar. Am simțit o mare putere, parcă am fost mai aproape de Dumnezeu’, a declarat Eleonora Covaliu, de 79 de ani, din Lunca. După citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură. La final, părintele Lucian Leonte, protoiereul Protopopiatului Botoșani, a remarcat faptul că, în timpul slujbei, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan a cerut Sfântului Duh atât sfințirea bisericii, cât și a sufletelor celor prezenți, iar părintele paroh Cristinel Axinte a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Teofan pentru prezență. Cei care au contribuit la restaurarea sfântului lăcaș închinat Sfântului Dimitrie au primit distincții de vrednicie. Lucrările de reconsolidare și renovare la Biserica ‘Sf. Dimitrie’ s-au derulat în perioada 1999-2005, prin străduința părintelui paroh Cristinel Axinte, prin contribuția enoriașilor din parohie și a altor donatori și ajutători. Pictura a fost realizată între 2000-2005, în tehnica frescă.

Târnosirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din parohia Zănești

Parohia Zănești din Protopopiatul Roznov a îmbrăcat ieri, 22 august, straie de sărbătoare, când a fost sfințită Biserica „Sfântul Nicolae” de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan. Și aici, ierarhul locului a fost întâmpinat de copii care purtau straie de călușari și de mulțimea de credincioși, care au stat timp de câteva ore în soare, înfruntând căldura. Doi tineri din parohie au ținut pe brațe colacul și sarea pe care Părintele Mitropolit le-a binecuvântat. După târnosirea sfântului lăcaș a avut loc Sfânta Liturghie, pe un podium amenajat în curtea bisericii. La final, părintele Vasile Țoc, protoiereul Protopopiatului Roznov, a mulțumit Arhipăstorului Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru prezență, dar și credincioșilor, care ‘au lăsat toate ale lor și au venit să se roage și să primească binecuvântare’. A urmat cuvântul părintelui paroh Cristinel Munteanu, care a amintit fazele construirii, dotării și înfrumusețării Bisericii ‘Sf. Nicolae’ în cei 18 ani, după care a mulțumit celor care au sprijinit ridicarea sfântului lăcaș. Pr. paroh Cristinel Munteanu a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan rangul de iconom stavrofor, iar ctitorilor li s-au oferit distincții de vrednicie. Programul liturgic s-a încheiat cu citirea unei rugăciuni de dezlegare.

Dobândirea împărăției cerurilor prin Hristos

În cuvântul de învățătură rostit în Duminica a XIII-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Teofan a vorbit despre semnificațiile Pildei lucrătorilor celor răi. ‘Omul care se va întâlni cu Dumnezeu la sfârșitul veacurilor sau atunci când se roagă trebuie să aibă credința cea adevărată în Domnul Hristos. În Evanghelia de astăzi (n.r. ieri), Mântuitorul spune: ‘Au n-ați citit niciodată în Scripturi: Piatra pe care au nesocotit-o ziditorii, aceasta a ajuns să fie în capul unghiului. De la Domnul a fost aceasta și este lucru minunat în ochii noștri?’. Piatra de temelie pe care se zidește casa oricărei vieți umane autentice este Hristos. Întâlnirea cu Dumnezeu, adevărata viață pe acest pământ și dobândirea împărăției cerurilor nu poate avea loc decât în Hristos Domnul. Omul poate dăinui doar în Hristos. Oricine încearcă să fugă de această piatră, despre care vorbește Evanghelia, are o viață spulberată, fără de Hristos. Întâlnirea noastră cu Hristos se realizează prin faptul că avem la temelia vieții noastre credința dreptslăvitoare în Mântuitorul, cea pe care Biserica își clădește existența. Sf. Ap. Pavel ne cere patru lucruri pentru ne putea întâlni cu Hristos: ‘Privegheați, stați tari în credință, îmbărbătați-vă, întăriți-vă’ (I Corinteni 16-13). În următorul verset, Sf. Ap. Pavel le spune corintenilor: ‘Toate ale voastre cu dragoste să se facă’. Mesajul pe care Biserica îl așează la rădăcina sufletelor noastre astăzi este să avem dragoste, ca temelie a tot ceea ce există’, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan.

Comentarii Facebook


Știri recente