În Arhiepiscopia Aradului au început conferințele preoțești semestriale de toamnă

Conferințele semestriale de toamnă ale preoților din Arhiepiscopia Aradului au început marți, 18 octombrie 2011, cu întrunirea preoților din protopopiatul Arad, potrivit episcopiaaradului.ro.

Conferința a fost prezidată de către Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscop al Aradului. În cuvântul de deschidere Înaltpreasfinția Sa a evidențiat semnificația și importanța temei abordate: „Sfinții mitropoliți ai Transilvaniei, Andrei Șaguna și Simion Ștefan, ctitori de limbă și spiritualitate românească”, în contextul apropiatei canonizări solemne a acestora, la sfârșitul lunii noiembrie. Înaltpreasfinția Sa a prefațat lucrările conferinței preoțești exprimând gândul că întreaga operă a marilor mitropoliți, care va fi prezentată aici, are menirea de a evidenția, ca o concluzie finală, sfințenia vieții lor.

Referatul principal, întocmit în concordanță cu planul conferinței, elaborat de Central eparhial, a fost susținut de către P.C. Preot Cristian Prună, de la parohia Sânmartin. Referentul cât și preoții coreferenți au prezentat aspecte biografice ale mitropoliților A. Șaguna și S. Ștefan și au pus în valoare activitatea administrativ-bisericească, social-politică, culturală și pastoral-misionară excepțională a acestora, puse în slujba Bisericii Ortodoxe Române și a neamului românesc.

În cadrul conferinței au luat cuvântul: Pr. dr. Pavel Vesa de la Spitalul Județean Arad, Pr. dr. Ioan Tulcan, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Arad, pr. dr. Vasile Pop, consilier cultural, care au adus completări la tematica prezentată.

Exprimând asentimentul tuturor preoților participanți, Pr. Protopop dr. Nicu Breda, a mulțumit Întâistătătorului eparhiei pentru bunăvoința de a participa la conferința preoților din protopopiatul Arad, o conferință reușită, care și-a realizat scopul propus, acela de a actualiza, în conștiința și activitatea preoțimii, chipul unor străluciți ierarhi transilvăneni care în următoarele zile se vor aureola, în mod solemn, cu nimbul sfințeniei.

Comentarii Facebook


Știri recente