In aceasta noapte va fi oficiata o slujba de Te-Deum in toate bisericile ortodoxe

In toate bisericile ortodoxe vor fi oficiate in noaptea de Anul Nou, slujbe de multumire pentru binefacerile din anul care se incheie si slujbe de binecuvantare pentru noul an. Aceasta slujba speciala este alcatuita din mai multe parti. Despre semnificatiile slujbei de Te-Deum din noaptea de Anul Nou ne-a vorbit IPS Daniel, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei: ‘Slujba din noaptea aceasta are o semnificatie deosebita, deoarece dorim ca anul nou in care intram sa ne gaseasca in starea de rugaciune. Cea mai normala si binecuvantata stare a existentei noastre este starea de comuniune cu Dumnezeu si rugaciunea este convorbire si comuniune si legatura vie cu Dumnezeu si, de aceea, in aceasta noapte, slujba de la miezul noptii este o slujba formata din trei parti: prima parte este Acatistul Mantuitorului nostru Iisus Hristos, Lui ii aducem mai intai de toate lauda, pentru ca El este Mantuitorul nostru si prin El fiecare an devine o sansa a mantuirii noastre; apoi, aducem rugaciune de multumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu in anul care a trecut si cerem ajutor pentru anul care urmeaza. Aceste rugaciuni de multumire se afla in slujba de Te-Deum pentru Anul Nou, dar si la sfarsitul Liturghierului pe care il avem la indemana, unde exista o adunare de cereri si rugaciuni, iar rugaciunea de multumire totdeauna este insotita si de cereri, de ajutor, a harului dumnezeiesc pentru noi; apoi, sunt completate de a treia parte care este un cuvant de invatatura, un indemn la sfintirea timpului si, desigur, se anunta evenimentele care vor fi pe plan bisericesc cele mai importante in anul care intram’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel ne-a vorbit si despre traditii care au loc an de an in noaptea de anul nou la Catedrala mitropolitana din Iasi: ‘Noi obisnuim aici, la Catedrala, ca dupa aceasta slujba de multumire de la miezul noptii sa oferim intr-o sala din apropierea Catedralei, o sala de praznuire, cate un pahar de vin fiert si cate un cozonacel, special facut pentru aceasta noapte. Ciocnind paharul, dorind credinciosilor prezenti sanatate si bucurie, simtim ca formam o familie duhovniceasca. Acest obicei care s-a instituit la noi de mai multi ani, de vreo 3-4 ani, a dat rezultate deosebite. In primul an, am avut 350 de persoane, in al doilea an 700 de persoane si anul trecut 920 de persoane, cu care am ciocnit un pahar de vin si carora le-am urat la multi ani. Pentru foarte multi credinciosi, mai ales in varsta, evenimentul a fost perceput ca un revelion duhovnicesc si a constituit o mare bucurie’.

Cu prilejul trecerii in noul an, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, a adresat si cateva urari ascultatorilor postului de radio Trinitas, precum si ierarhilor si celorlalti clerici care sprijina activitatea acestei institutii: ‘Le transmitem tuturor ascultatorilor sa multumeasca lui Dumnezeu pentru binefaceri si sa ceara ajutorul pentru anul nou, pentru ca toata darea cea buna si tot darul vine de la Parintele luminilor, de la Dumnezeu Tatal, prin Dumnezeu Fiul si se comunica noua in Duhul Sfant. Dorim ca sa transmitem ascultatorilor postului de radio Trinitas si multumim pentru faptul ca il asculta si multumim, de asemenea, ierarhilor care il sprijina, Eparhiilor care il sprijina, si uram tuturor ca timpul anului urmator sa fie un timp imbelsugat in roade ale pamantului, dar si in rodiri de fapte bune, spre slava lui Dumnezeu si spre bucuria noastra, a tuturor’.

Comentarii Facebook


Știri recente