In 2004 se implinesc 1000 de ani de la intemeierea abatiei de rit bizantin Grota Ferrata din Italia.

Abatia Grota Ferrata este singurul asezamant monastic de rit bizantin care s-a pastrat pana astazi in Occidentul latin. Cu ocazia implinirii unui mileniu de existenta, a avut loc la aceasta abatie un Congres International la care a fost invitata sa participe si tara noastra.

Prezent la intalnirea de anul acesta, Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, a vazut in aceasta estabiliment monastic un loc al comuniunii umane si crestine intre Orient si Occident, amintind de codul genetic al Europei, clasic si crestin, nu doar latin, ci si grecesc: ‘Suntem la Manastirea de la Grota Ferrata care isi va serba in curand mileniul de existenta. A fost creata de calugari bizantini veniti din Calabre in regiunea Latium-ului, la portile Romei. Este un simbol al intalnirii acum 1000 de ani a Orientului cu Occidentul.

La importanta acestui eveniment s-a referit si Excelenta Sa Mihail Dobre, ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaunul: ‘Eu as spune ca este vorba in principal de revelat important acestui eveniment pentru legaturile intre spiritualitatea romana, specificitatea romaneasca, aceea a unei latinitati ortodoxe si lumea pe care o reprezinta Peninsula Italica, care este o lume a catolicismului. Se realizeaza aceasta intalnire la Grota Ferrata pentru ca are o specificitate: singura manastire catolica de rit bizantin amplasata pe teritoriul Italiei.’

Comentarii Facebook


Știri recente