Ieșenii s-au rugat împreună în ajunul Floriilor

Sute de credincioși din Iași au participat la Pelerinajul de Florii, organizat în acest an de Protopopiatele Iași 1 și Iași 2, Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” și Institutul Cultural-Misionar TRINITAS al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Cu ramuri de salcie și flori în mână, pelerinii au cântat alături de soborul format din 50 de preoți și diaconi troparul Intrării Domnului în Ierusalim, dar și alte cântări.

Pelerinajul de Florii a fost precedat de slujba Vecerniei unită cu Litia, ce a avut loc la Biserica „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” – Bărboi și care a fost oficiată de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. După binecuvântarea sălciilor, a urmat pelerinajul care a fost condus de Episcopul-Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, la care au participat un sobor de 50 de preoți și diaconi. Icoana „Intrării Domnului în Ierusalim”, străjuită de doi prapuri, a fost ținută în mâini de patru preoți. Procesiunea a avut următorul traseu: Biserica Bărboi – str. Elena Doamna – Biserica Albă – Bd. Anastasie Panu – Biserica Barnovschi – Biserica „Sf. Nicola” – Domnesc – Bd. „Ștefan cel Mare și Sfânt” – Biserica „Sfinții Trei Ierarhi” – Catedrala mitropolitană din Iași. În dreptul celor patru biserici pe unde a trecut soborul de preoți și mulțimea de credincioși s-a făcut câte o ectenie. Răspunsurile au fost date de Corul Bisericii Bărboi.

Preoții și credincioșii au fost așteptați la Catedrala mitropolitană din Iași de Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a citit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor, după care a adresat acestora un cuvânt de învățătură. Înaltpreasfinția Sa a ținut un cuvânt de învățătură în care a amintit faptul că Pelerinajul de Florii amintește de drumul pe care Mântuitorul Iisus Hristos l-a făcut din Betania la Ierusalim. „Am încercat să împlinim o prelungire în viața noastră a acelui moment în care Hristos, din Betania, Se îndreptă spre Ierusalim. După minunea aducerii la viață a prietenului său Lazăr, Hristos, însoțit de mult popor, Se îndreaptă spre Ierusalim. Procesiunea din această seară încearcă să prelungească starea lăuntrică trăită de Hristos și de însoțitorii Lui când au intrat în Ierusalim. Hristos cunoștea foarte bine ce avea să se întâmple în cetatea spre care Se îndrepta. Îi privea pe cei care strigau „Osana, Fiul lui Dumnezeu”, auzind aceleași voci care peste cinci zile vor strigat „Răstignește-L!”. Îl rugăm pe Dumnezeu ca procesiunea din această seară, purtarea de către mâinile noastre a stâlpărilor de finic să se transforme într-un «Osana» universal care să cuprindă cerul și pământul”, a spus Înaltpreasfințitul Teofan.

A urmat un concert de muzică religioasă susținut de corul bărbătesc al Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” a Universității „Al. I. Cuza” din Iași, condus de arhid. Gabriel Nastasă. Apoi, zeci de credincioși de la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim” din cartierul ieșean Tătărași l-au așteptat pe Mitropolitul locului, care a citit rugăciunea de binecuvântare a Litiei, de la finalul slujbei Vecerniei. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut un cuvânt de învățătură. Pr. paroh Dumitru Boboc a mulțumit Înaltpreasfințitului Teofan pentru prezență și a spus câteva cuvinte despre stadiul lucrărilor la Biserica „Intrarea Domnului în Ierusalim”.

În toate celelalte 10 protoierii din Arhiepiscopia Iașilor, sâmbătă, credincioși de toate vârstele au plecat în pelerinaj pe străzile orașelor sau pe ulițele satului, rememorând drumul lui Hristos din Betania spre Ierusalim.

Menționăm că pelerinajul din ajunul Floriilor a devenit deja o tradiție în Arhiepiscopia Iașilor, reluată fiind (după 43 de ani de întrerupere) la inițiativa mitropolitului de atunci al Moldovei, Daniel, astăzi Patriarhul României.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente