Ieșenii de la „Sfântul Pantelimon” l-au sărbătorit ieri pe Doctorul fără de arginți

Credincioșii parohiei „Sf. M. Mc. Pantelimon” – Tg. Cucu din Protopopiatul Iași 1 și-au cinstit ieri, 27 iulie 2009, ocrotitorul. Serbarea hramului a început duminică, 26 iulie, cu Vecernia unită cu Litia, oficiată de un sobor de preoți. Predica de la finalul acestei slujbe a fost ținută de pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Ieri dimineață programul liturgic a început cu slujba Aghezmei, urmată de cea a Utreniei, a Acatistului și a Sfintei Liturghii. După citirea Sfintei Evanghelii, pr. protopop Constantin Andrei a vorbit despre semnificația pericopei evanghelice citite în ziua prăznuirii Sf. M. Mc. Pantelimon, dar și despre exemplul de credință și mucenicie al acestuia. După Sfânta Liturghie, credincioșii prezenți s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Sf. M. Mc. Pantelimon și la moaștele Sf. M. Mc. Haralambie.

Biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon” a fost zidită în anul 1805 pe amplasamentul unei mai vechi bisericuțe cu hramul „Sf. Haralambie”. Primul sfânt lăcaș, cu hramul „Sf. Haralambie”, fusese zidit în anul 1762 de mai mulți negustori din zonă pe locul unui cimitir și, posibil, pe locul unei mai vechi biserici. Actuala biserică a fost ridicată de medicii și farmaciștii din Iași, vechiului hram, „Sf. Haralambie”, adăugându-i-se cel al Sfântului Pantelimon.

De sărbătoarea Sf. Pantelimon și-au cinstit ocrotitorul Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon” din cadrul Centrului Medical „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, înființat în anul 1993, și Cabinetul Stomatologic „Sf. Pantelimon” din Dorohoi, înființat în anul 1999. De asemenea, ieri s-a aflat în sărbătoare Paraclisul Secției de Ergoterapie a Spitalului de Boli Psihice Socola din Iași, precum și parohiile Aroneanu Moldoveni și Pahomia din Protopopiatul Iași 2. În sărbătoare au fost și capela Spitalului Municipal din Onești, cea a căminului-spital din Hârlău și cea a Centrului de îngrijire și asistență Tg. Neamț, ce aparține de parohia „Sf. Voievozi” din Tg. Neamț. Și Biserica „Sf. M. Mc. Pantelimon” din curtea Spitalului Moinești a îmbrăcat ieri haine de sărbătoare. Sfântul lăcaș din lemn a fost ridicat în mai puțin de o lună de firma Rustic, din Baia Mare.

Parohiile Mănăstirea Doamnei, din Protopopiatul Botoșani, și Bașeu – Hudești, din Protopopiatul Darabani, și-au serbat, de asemenea, ocrotitorul. În Protopopiatul Bârlad și-a serbat al doilea hram, „Sf. M. Mc. Pantelimon”, biserica închinată Sf. Nicolae, din Bârlad, iar în Protopopiatul Câmpulung Moldovenesc a fost sărbătoare în parohia Broșteni 2.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente