Ieșenii cu deficiență de auz și vorbire sunt formați duhovnicește în biserică

Persoanele cu deficiență de auz și vorbire din Iași au sărbătorit, sâmbătă, șapte ani de când un preot se ocupă de nevoile lor spirituale și le vorbește în limbajul mimico-gestual, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Moldova.

În Casa ‘Diaconia’ din Iași a avut loc o întâlnire a tuturor persoanelor cu deficiență de auz și vorbire din Iași. A fost săvârșită o slujbă de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu în ultimii șapte ani și un Parastas pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire, trecute la Domnul în această perioadă. De asemenea, s-au stabilit activitățile specifice Postului Mare la care surzii din Iași vor participa. Grija și responsabilitatea Bisericii din Moldova față de sufletele persoanelor cu deficiență de auz și vorbire s-au materializat încă din anul 1999, când părintele Mihai Prodan, pe atunci tânărul dornic să studieze teologia, a primit binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel să urmeze cursurile universitare în cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă ‘Sfânta Muceniță Filofteia’ din Pitești, la secția nou-înființată de către Ministerul Educației cu aprobarea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, secție numită atunci Comunicare și Slujire prin limbaj mimico-gestual. Părintele Mihai Prodan, la acea vreme student la facultatea amintită, a demarat din luna decembrie a anului 1999, cu binecuvântarea chiriarului, un program de cateheză în rândurile persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Iași, mai ales în timpul vacanțelor. ‘Am înțeles încă de atunci că și eu am de învățat multe lucruri referitoare la modul de comunicare al surzilor, dar și că surzii trebuie formați duhovnicește pentru următorii pași – participarea la programul liturgic dintr-o biserică’, ne-a mărturisit părintele Mihai Prodan, preot al persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire din Iași și inspector eparhial în cadrul Sectorului social-filantropic ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Centru de zi pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire

După un program de cateheză derulat timp de 2 ani, comunitatea surzilor din Iași a început să participe la Sfânta Liturghie mai întâi la Biserica ‘Sfântul Haralambie’ și apoi la Biserica ‘Sfântul Sava’ din Iași. Rugăciunile săvârșite în biserică erau transpuse, cu ajutorul limbajului semnelor, credincioșilor surzi, tot în această perioadă s-a simțit și nevoia surzilor de a se spovedi și de a se împărtăși, de aceea a fost nevoie de practica spovedaniei prin bilețele. În toată această perioadă s-au organizat pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire din Iași pelerinaje la mănăstirile din țară, unde ei au putut să vadă și să se roage în multe lăcașuri de cult. În prezent, în parteneriat cu Direcția de Asistență Comunitară din cadrul Primăriei Iași, este în derulare proiectul de construire și amenajare a Centrului de zi pentru persoanele cu deficiențe de auz și vorbire ‘Sfântul Prooroc Zaharia’. Acest centru s-a amenajat cu finanțare de la Ministerul Muncii în casa parohială a parohiei ‘Sfântul Sava’, iar în prezent clădirea se află la roșu, fiind acoperită. ‘Anul acesta dorim să găsim resursele pentru a finisa, dota și pentru a pune în funcțiune acest centru de zi pentru surzii din Iași, care este unic pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Ne bucurăm de sprijinul și binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. Trebuie amintit faptul că în toți acești ani personalul specializat în acordarea asistenței religioase pentru surzii din Iași a dobândit competențe profesionale, fiind în prezent atestați de către Ministerul Muncii și Ministerul Educației ca interpreți în limbajul mimico-gestual, putând în felul acesta să se implice și mai mult în ajutorarea persoanelor cu deficiențe de auz și vorbire în relația cu alte instituții de interes public’, a spus pr. Mihai Prodan, care, legând evenimentul de sâmbătă de Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, a precizat că ‘la tronul de judecată ne vom prezenta fără infirmitățile pe care le-am purtat în viața aceasta pământească’.

Comentarii Facebook


Știri recente