Iertând, ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv

În a XI-a Duminică după Rusalii, Biserica Ortodoxă a rânduit citirea pericopei de la Sfântul Evanghelist Matei (XVIII, 23-35) – Pilda datornicului nemilostiv. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a evidențiat în cuvântul de învățătură din Catedrala patriarhală din București cât de importantă este virtutea iertării celor care ne-au greșit sau celor care ne datorează ceva, informează „Ziarul Lumina”.

În explicarea pericopei evanghelice din această duminică, Preafericirea Sa a atras atenția asupra ultimelor cuvinte ale Mântuitorului din această pildă, în care ni se spune că așa va face și Tatăl cu cel care nu va ierta din inimă datoriile sau greșelile fratelui său. ‘Prin aceasta vedem că, de fapt, împăratul care iartă mult este Împăratul cerurilor, este Dumnezeu, care iartă oamenilor datoriile. În limba Noului Testament, adesea, datoriile sunt echivalate cu păcatele’, a explicat Preafericitul Părinte Daniel.

Fiecare dintre noi se îndatorează față de Dumnezeu atunci când folosește greșit darul neprețuit al vieții, pe care Tatăl ni l-a dăruit. Cu toate acestea, Dumnezeu, asemenea împăratului din Evanghelie, nu întârzie să ne arate iertare, în momentul în care ne pare rău pentru greșelile noastre. ‘Aceste datorii se acumulează, pentru că prin răul pe care îl facem cu gândul, cu vorba sau cu fapta, risipim darurile primite de la Dumnezeu, nu le cultivăm, nu le înmulțim. Dumnezeu, care ne iartă multe din datorii, ne iartă atunci când ne pocăim, când îi cerem, când cădem în genunchi asemenea datornicului cel mare. Iertarea lui Dumnezeu nu este condiționată, nu este amânată, ci este imediată și necondiționată, ca urmare a rugăminții sau a rugăciunilor pe care noi le îndreptăm spre Dumnezeu zicând ‘și ne iartă nouă greșelile noastre’. Însă când cel iertat de Dumnezeu nu iartă pe semenii săi pentru greșeli mici, atunci Dumnezeu se supără’, a arătat Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române.

Mântuitorul Iisus Hristos vrea să ne arate că dacă nu apreciem bunătatea lui Dumnezeu care ne iartă fără nevoințe, fără efort, atunci vom primi de la El mustrarea de a ne îndrepta prin multă nevoință, prin multe chinuri și necazuri. ‘Scopul dreptății lui Dumnezeu este, însă, îndreptarea noastră și astfel înțelegem că Evanghelia este deodată o Evanghelie a milostivirii și o Evanghelie a dreptății lui Dumnezeu; o Evanghelie a iertării, dar și o Evanghelie a responsabilizării. Iertarea și libertatea nu trebuie disprețuite, ci trebuie folosite pentru mântuirea sufletului și pentru promovarea iertării în jurul nostru. Dacă doar primim iertarea, dar nu o arătăm în continuare, întrerupem circuitul iubirii milostive a lui Dumnezeu, iar când iertăm, ne asemănăm cu Dumnezeu Cel milostiv. Această Evanghelie ne arată pentru prima oară, sub forma unei pilde, de ce, în rugăciunea Tatăl nostru, Mântuitorul Iisus Hristos ne învață să cerem de la Dumnezeu iertarea greșelilor noastre, punând această iertare în legătură cu iertarea semenilor: ‘și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri”, a spus Patriarhul României.

Un nou slujitor pentru Catedrala patriarhală

Tot ieri a avut loc un eveniment deosebit pentru soborul slujitor al Catedralei patriarhale, când Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a săvârșit slujba de hirotonie întru diacon a tânărului Constantin Hurjui, psalt al Catedralei patriarhale din anul 2007. Întâistătătorul Bisericii noastre l-a felicitat cu această ocazie, aducând aminte și de ostenelile părinților care l-au crescut și au fost prezenți la eveniment.

Totodată, în această duminică, prima după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește, conform hotărârii Sfântului Sinod, Duminica migranților români, o zi specială de rugăciune, dedicată tuturor românilor plecați peste hotare. De aceea, la sfârșitul cuvântului de învățătură, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a citit mesajul special adresat în această duminică acestor conaționali ai noștri. La sfârșitul slujbei, Patriarhul României a oferit celor prezenți iconițe cu Maica Domnului, aducând aminte de praznicul Adormirii Maicii Domnului.

Comentarii Facebook


Știri recente