Ieromonahul Nicodim Stoica – un slujitor blând și curat cu inima

Mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la înmormântarea ieromonahului Nicodim Stoica, duhovnicul Mănăstirii Pissiota (foto) din jud. Prahova – 07.12.2010:

Cu durere în suflet, am aflat în ajunul prăznuirii Sfântului Ierarh Nicolae despre încetarea din viață a părintelui ieromonah Nicodim Stoica, duhovnicul Mănăstirii Pissiota, din jud. Prahova.

Părintele ieromonah Nicodim s-a născut în anul 1958, în loc. Drăgoiești, Jud. Ilfov, având ca părinți pe Victor și Voica Stoica. După ce a absolvit Școala generală și Școala profesională, a urmat cursurile Seminarului teologic de la Mănăstirea Radu Vodă, din București, pe care l-a absolvit în anul 2007.

A intrat în viața monahală la Mănăstirea Căldărușani, din jud. Ilfov, unde a fost închinoviat și tuns în monahism, iar în anul 1993 s-a transferat la Mănăstirea Comana, din jud. Giurgiu, unde a fost hirotonit preot și duhovnic. Problemele de sănătate l-au obligat ca în anul 1999 să se interneze la Spitalul Munposan, din București. Aici a slujit ca preot la capela spitalului până în anul 2000. În anul 2000 a fost numit duhovnic la Mănăstirea Pissiota, din jud. Prahova, unde a activat până în prezent (2010), când Domnul l-a chemat la El, în data de 5 decembrie 2010.

Deși suferind, din cauza unor boli, părintele Nicodim a fost un ziditor de suflete și a renăscut pe mulți la viața duhovnicească în Hristos, prin predicile și sfaturile sale părintești. A plecat din această viață cu nădejdea că Domnul Hristos îl va primi în Împărăția Sa, pentru că toată viața și-a închinat-o slujirii lui Dumnezeu și oamenilor. Locul de veci, unde părintele Nicodim va aștepta Învierea de obște, se află lângă biserica Mănăstirii Pissiota, pe care a slujit-o cu drag vreme de un deceniu.

Maicile din obștea Mănăstirii Pissiota, dar și numeroșii credincioși care trec pragul acestei mănăstiri, vor purta în suflete chipul blând al părintelui Nicodim care nu supăra pe nimeni, ci avea un cuvânt bun pentru fiecare.

Rugăm pe Hristos-Domnul, Cel Înviat din morți, să așeze în corturile drepților și în ceata cuvioșilor sufletul părintelui Nicodim Stoica de la Mănăstirea Pissiota – un slujitor blând și curat cu inima.

Veșnică lui pomenire din neam în neam!

†Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…