Ierarhii din Mitropolia Ardealului au liturghisit la Sibiu

Catedrala Mitropolitană din Sibiu a fost arhiplină în prima duminică din post, zi în care cinstim biruința dreptei credințe asupra ereziei iconoclaste. În Duminica Ortodoxiei, la 4 martie 2012, cei șase ierarhi ai Mitropoliei Ardealului au oficiat, în catedrala mitropolitană din Sibiu, Sfânta Liturghie împreună cu un numeros sobor de preoți și diaconi, format din slujitori ai lăcașului de cult sibian, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Ierarh Andrei Șaguna” și consilieri eparhiali.

După cum ne informează Ștefan Mărculeț, Alături de Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, în soborul de ierarhi s-au aflat Înalt Preasfințitul Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Înalt Preasfințitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei și Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Au participat la Sfânta Liturghie și autorități locale și județene, amintind pe prefectul județului Sibiu, Horațiu Răcuciu și reprezentanți ai altor confesiuni creștine. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane.

În cadrul Sfintei Liturghii, consilierul administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Sibiului, părintele Ilarie Benchea, a citit Pastorala Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, document semnat de toți ierarhii din Patriarhia Română. Scrisoarea pastorală a amintit contextul istoric al întemeierii acestei sărbători de biruință pentru Ortodoxie, a prezentat pe larg teologia cinstirii icoanelor și a îndemnat credincioșii să-și arate dragostea față de semen prin contribuirea la colecta pentru Fondul Central Misionar din Patriarhia Română.

„În icoana unui om sfânt este zugrăvit trupul său înduhovnicit care devine nestricăcios, asemenea trupului slăvit al lui Hristos, deoarece trupul sfântului participă în arvună la starea trupului duhovnicesc pe care îl va primi omul la învierea drepților”, se arată în Pastorală.

La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a mulțumit tuturor ierarhilor pentru prezența la Sibiu și pentru dragostea față de scaunul mitropolitan al Sfântului Ierarh Andrei Șaguna, ctitorul Mitropoliei Ardealului și părinte duhovnicesc al întregii Transilvanii.

„Am venit aici, în Catedrala mitropolitană, toți ierarhii Mitropoliei Ardealului, în noua componență, pentru a-i aduce cinstire Sfântului Ierarh Andrei Șaguna. În același timp, dorim să mulțumim pentru dorința ierahilor de a sluji în Duminica Ortodoxiei în Catedrala mult dorită de sfântul mitropolit, care astăzi, ne-a fost co-liturghisitor”, a subliniat IPS Mitropolit Laurențiu.

Părintele Mitropolit a oferit fiecărui ierarh câte un fragment din moaștele Sfântului Andrei Șaguna, pentru a fi depuse în Catedralele eparhiale. IPS Laurențiu i-a îndemnat pe ierarhi să ofere din moaștele primite tuturor bisericilor care se vor construi în eparhiile din Ardeal cu hramul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna.

Un alt semn de prețuire și de mulțumire a fost și oferirea celei mai înalte distincții a Mitropoliei Ardealului și anume Crucea Șaguniană. Distincția a fost oferită IPS Irineu, PS Sofronie și PS Gurie.

Sărbătoarea s-a încheiat cu mulțumirile ierarhilor pentru invitația de a liturghisi la Sibiu, IPS Ioan al Covasnei și Harghitei subliniind importanța momentului. „Ducem astăzi o fărâmitură din trupul Sfântului Ierarh Andrei Șaguna și îl semănăm în tot spațiul românesc din Transilvania”, a spus IPS Arhiepiscop Ioan.

Comentarii Facebook


Știri recente