Ierarhii bănățeni în mijlocul credincioșilor

În Duminica a II-a din Postul Mare, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în Parohia Țipari, din Protopopiatul Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din cartierul caransebeșean Nord, Protopopiatul Caransebeș, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Blajova, din Protopopiatul Lugoj, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Duminica a doua a Postului Sfintelor Paști a fost pentru credincioșii Parohiei Țipari, Protopopiatul Arad, o zi de aleasă și mare bucurie. La invitația credincioșilor de aici și a preotului paroh Daniel-Mirel Dumitru, Înalt Preasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a poposit în mijlocul credincioșilor pentru a oficia Sfânta Liturghie arhierească și pentru a sfinți noul clopot ce a fost turnat pentru biserica parohială. Potrivit tradiției locului, ierarhul a fost întâmpinat în fața bisericii de protopopul Aradului, pr. Nicu Breda, și de preotul paroh, alături de oficialitățile locale și mulțimea credincioșilor. După frumoasa primire, chiriarhul, înconjurat de soborul slujitor, a oficiat Sfinta Liturghie. La momentul cuvenit, în cuvântul de învățătură, sub titlul ‘Sănătatea sufletească și trupească’, Părintele Arhiepiscop a tălmăcit Evanghelia zilei, în sensul legăturii dintre cele două, importanța lor, ca și prioritatea celei dintâi în aplicarea modului de viață dorit.

‘Omul este o ființă ce aparține celor două lumi, spirituală și materială și, ca atare, trebuie să-și desăvârșească întreaga energie în scopul pentru care a fost creat.’ Duminica a doua a Postului Mare fiind închinată Sfântului Grigorie Palama, s-a evidențiat faptul că Marele Părinte al Bisericii a limpezit modul manifestării harului cu care trebuie să conlucreze credinciosul pentru întărirea comuniunii cu Dumnezeu și semenii. În această privință, discernere are conștiința fiecăruia, glasul lui Dumnezeu care cheamă către cele de sus. ‘Reprezentarea acestui fapt îl are astăzi biserica parohială, prin clopotul nou cu care a fost înzestrată. Prin acesta, credinciosul este chemat, la timpul cuvenit, spre comuniunea cu Dumnezeu și cu lumea’, a arătat Înalt Preasfinția Sa. În finalul Sfintei Liturghii a fost oficiată slujba de sfințire a clopotului, la care au luat parte și preoții din împrejurimi: Liviu Savulov de la Parohia Chișineu-Criș I, Cantemir Lipovan de la Parohia Chișineu-Criș II, Ioan Pavel de la Parohia Sintea-Mare și Florin Borca de la Parohia Șepreuș.

Pentru activitatea depusă în această parohie, părintele paroh Daniel-Mirel Dumitru a fost hirotesit întru iconom.

Vizită în filia Adea

În după-amiaza aceleiași zile, Înalt Preasfințitul Timotei a vizitat și noua biserică de lemn din filia Adea, ridicată în anul 2009 cu sprijinul ctitorilor, familia Timiș din Arad și cu susținerea credincioșilor de aici și din împrejurimi. La slujba Vecerniei, Înalt Preasfinția Sa a vorbit despre importanța duminicilor Postului Mare, prin ceea ce ne descoperă cu privire la dreapta învățătură a Bisericii luminarea lăuntrică spre plinirea binelui, urmarea crucii în toată cuprinderea înțelesului, slujirea jertfelnică pe drumul desăvârșirii.

Parohia Țipari a luat ființă în anul 1928, când în satul Țipari au fost colonizați români aduși din localitatea Vârfuri, județul Arad, și din satele învecinate. La început, comunitatea care s-a închegat aici a purtat numele de Colonia Horea, mai târziu schimbându-și numele în Țipari-Colonie.

Sărbătoare pentru parohia caransebeșeană Nord

În Duminică a II-a din Postul Mare, a Sfântului Grigorie Palama, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat Sfânta Liturghie la Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din cartierul caransebeșean Nord.

La Sfânta Liturghie au participat un număr însemnat de credincioși, foarte mulți împărtășindu-se la momentul cuvenit cu dumnezeieștile Taine. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul parohial ‘Ioan Teodorovici’, condus prof. Mariana Ponețchi. Ansamblul coral al parohiei a aniversat cu acest prilej cincisprezece ani de existență. Chiriarhul a subliniat importanța cântării formațiilor corale la slujbele religioase ale Bisericii noastre: ‘În fiecare an am venit cu bucurie în mijlocul credincioșilor din această parohie și cu mare bucurie am slujit Sfânta Liturghie, ascultând răspunsurile liturgice date de corul acestei parohii, cor care își începea activitatea în urmă cu cincisprezece ani la inițiativa părintelui paroh Dimitrie Negrei și sub bagheta doamnei profesoare Mariana Ponețchi. Iată, de cincisprezece ani conduce acest cor, iar de zece ani, Corul ‘Gheorghe Dobreanu’, al Catedralei istorice ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Caransebeș. Atât în 26 februarie la Catedrala istorică ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, dar și în 11 martie la Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ am slujit Sfânta Liturghie, iar răspunsurile liturgice au fost date de bunii noștri credincioși, unii dintre aceștia făcând parte din ambele formații corale ale celor două lăcașuri de cult.’ La acest eveniment, chiriarhul a fost însoțit de părintele Liviu Drăgan, protopopul Caransebeșului. ‘A fost o bucurie mare în Parohia ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din cartierul Nord al Caransebeșului, pentru că în mijlocul credincioșilor a poposit Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului. Construirea unui lăcaș de cult în cartierul caransebeșean Nord reprezintă o necesitate pentru nevoile spirituale ale credincioșilor care locuiesc în această parte a orașului. Printr-o bună înțelegere cu Biserica Evanghelică, credincioșii ortodocși au primit acest lăcaș de cult pentru a fi folosit la serviciile religioase până la finalizarea bisericii aflate în construcție. Parohia ‘Sfântul Mucenic Dimitrie’ este o parohie mare, o parohie care a început să-și construiască o biserică și sperăm ca anul acesta, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, să putem oficia slujbele religioase în biserica noastră’, ne-a declarat părintele protopop Liviu Drăgan. Construirea bisericii Parohiei ‘Sfântul Mare Mucenic Dimitrie’ din Caransebeș a început în urmă cu câțiva ani, prin jertfa și osteneala părinților slujitori și a credincioșilor. În prezent, serviciile religioase sunt oficiate într-un lăcaș de cult aparținând Bisericii Evanghelice, care din lipsă de credincioși au pus biserica la dispoziția credincioșilor ortodocși care au nevoie de biserică.

Slujire arhierească în Parohia Blajova

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a efectuat o vizită canonică în Parohia Blajova, din cadrul Protopopiatului Lugoj. Ierarhul a fost întâmpinat la orele dimineții de soborul de preoți și diaconi veniți de la parohiile învecinate, în frunte cu părintele Ioan Cerbu, protopopul Lugojului, și părintele paroh Răzvan Mateș, precum și de numeroși credincioși. Cu acest prilej, Preasfinția sa a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în biserica parohială cu hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’, construită în anul 1830.

În finalul slujbei, Preasfințitul Paisie a adresat un cuvânt de învățătură referitor la însemnătatea acestor zile de pregătire trupească și sufletească pentru întâmpinarea așa cum se cuvine a slăvitului praznic al Învierii Domnului. Totodată, Preasfinția Sa a subliniat înțelesurile duhovnicești desprinse din Evanghelia duminicală, de la Marcu 2, 1-12. ‘Suntem oameni trecători în pământul acesta, nu contează dacă suntem mulți sau puțini, nu este important dacă satul în care trăim este mare sau mic, ci importantă este credința în Dumnezeu’, a precizat Preasfințitul Paisie Lugojanul. În încheiere, ierarhul a transmis credincioșilor Parohiei Blajova binecuvântarea și părinteasca purtare de grijă a Înalt Preasfințitului Părinte Mitropolit Nicolae al Banatului și le-a împărțit iconițe cu Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș, ocrotitorul Banatului.

Parohia Blajova cuprinde 52 de familii cu 118 credincioși și este păstorită din anul 2011 de pr. Răzvan Mateș.

Comentarii Facebook


Știri recente