Ierarhii bănățeni, în mijlocul credincioșilor

În duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a slujit în filia Valea Mare, Parohia Căprioara din județul Arad, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, a slujit în Parohia Obreja, județul Caraș Severin, iar Preasfințitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, a slujit în Parohia Freidorf, județul Timișoara.

La invitația preotului paroh Laurențiu Ioan Suba și a credincioșilor din Valea Mare, Înalt Preasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului, a poposit pe frumoasele meleaguri de pe Valea Mureșului pentru a binecuvânta și sfinți lucrările de reparații exterioare și interioare, care s-au realizat la clădirea bisericii cu hramul ‘Nașterea Maicii Domnului’.

În cuvântul de învățătură, IPS Timotei a subliniat importanța duminicii dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, care, aflându-se în perioada prăznuirii Nașterii Maicii Domnului, anunță cea de-a doua sărbătoare a noului an bisericesc, început la 1 septembrie, și prilejuiește legătura semnificativă între două momente mărețe ale istoriei sfinte și totodată de bucurie pentru cei credincioși: venirea în lume a Fiului Omului și înălțarea la cer prin jertfa crucii. ‘Dumnezeu Însuși nu a venit să judece lumea, ci să o mântuiască din iubirea de oameni, căreia aceștia trebuie să-i răspundă cu bucuria pe care o dă mijlocirea Maicii Domnului și puterea Sfintei Cruci’, a arătat Înalt Preasfinția Sa.

Tot în cuvântul de învățătură, IPS Timotei, referindu-se la lucrările de la biserică și lăudând efortul făcut, a conturat faptul că nu opera în care sunt investiți mulți bani este mare, ci cea în care este investit mult suflet.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, preotul paroh a adus mulțumiri IPS Timotei pentru grija părintească ce o poartă Parohiei Căprioara, respectiv filiei Valea Mare, de asemenea a adus cuvinte de mulțumire conducerii locale și județene, precum și credincioșilor jertfelnici care l-au sprijinit nemijlocit pe toată perioada celor șapte ani de activitate pastoral-misionară în această parohie.

Bucurii duhovnicești pe Valea Bistrei

Tot duminică, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei Obreja din Protopopiatul Caransebeș. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul ‘Sfinții Apostoli Petru și Pavel’.

‘Dacă ieri am preacinstit-o pe Maica Domnului, la praznicul Nașterii Maicii Domnului, iată că astăzi Biserica noastră îi pomenește și-i cinstește pe părinții Maicii Domnului, sfinții, drepții și dumnezeieștii părinți Ioachim și Ana, pe care noi îi pomenim după fiecare sfântă slujbă. Astăzi, 9 septembrie, Biserica noastră îi cinstește așa cum se cuvine, căci ei au fost aleși de Dumnezeu ca, la plinirea vremii, să o nască pe reprezentanta neamului omenesc, pe cea mai aleasă dintre toate neamurile, pe prunca Maria, care a devenit pururea Fecioara Maria, Maica lui Dumnezeu, pururea rugătoare pentru a noastră mântuire înaintea Tronului Sfintei Treimi’, a arătat, între altele, Preasfințitul Lucian.

‘Parohia Obreja este una dintre cele mai vechi parohii, cu cei mai buni credincioși din Episcopia Caransebeșului, chiar și din întreg Banatul, recunoscuți prin credința și prin tot ceea ce fac pentru Dumnezeu și pentru Biserică’, ne-a mărturisit părintele protopop Liviu Drăgan.

La final, chiriarhul i-a oferit părintelui paroh Petru Itineanțu ordinul eparhial ‘Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul’, precum și o cruce pectorală în semn de prețuire și recunoștință pentru rodnica activitate pastorală desfășurată în Parohia Obreja, părintele sărbătorind 30 de ani de slujire preoțească în localitate. De asemenea, a fost săvârșit un polihroniu cu ocazia aniversării zilei de naștere a Preasfințitului Părinte Lucian, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeșului.

Vizită arhierească în Parohia Freidorf

Preasfințitul Paisie Lugojanul a efectuat duminică, 9 septembrie, o vizită în Parohia Freidorf, din Protopopiatul Timișoara I. Aici, după cum ne informează Ziarul Lumina, ierarhul a fost întâmpinat de soborul slujitorilor parohiei, în frunte cu pr. Mircea Lăutaș, parohul bisericii, precum și de numeroși credincioși. Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată în biserica parohială cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, Preasfințitul Paisie a evidențiat învățăturile desprinse din pericopa duminicală a Evangheliei de la Ioan 3, 13-17, ce relatează convorbirea Mântuitorului Hristos cu Nicodim. În acest sens, Preasfinția Sa a arătat că ‘tot acest dialog dintre Nicodim, învățătorul Legii lui Israel, și Mântuitorul Hristos are ca două puncte esențiale nașterea prin botez, din apă și din Duh, și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos, ca fiind cele care ne dau nouă viața veșnică’.

Parohia Freidorf, de pe raza Protopopiatului Timișoara I, cuprinde 970 de familii, cu 2.790 de credincioși, și are ca slujitori pe pr. Mircea Lăutaș, pr. Emanoil Pătrulescu, pr. Mircea Roșoiu și pr. Ioan D. Țârnea.

Biserica parohială cu hramul ‘Pogorârea Sfântului Duh’ a fost ridicată între anii 1975 și 1980, iar slujba de târnosire a acesteia a fost oficiată la 6 iulie 1980 de către Înalt Preasfințitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, și Preasfințitul Timotei Lugojanul, Episcop-vicar al eparhiei, în prezent Arhiepiscop al Aradului. Pictura sfântului lăcaș a fost realizată de prof. Ioan-Sulea Gorj, ajutat de pictorul Ioan Someșan.

Comentarii Facebook


Știri recente