Pierderea identitatii religioase este o problema cu care se confrunta din ce in ce mai mult statele europene. Fundatia ‘Sfanta Maria’ a prezentat marti, 4 aprilie, la Madrid, raportul ‘Tinerii spanioli, 2005’, in care se analizeaza diferitele aspecte care duc la conturarea profilului tanarului spaniol de astazi. Printre datele oferite de studiu, se poate obseva ca ‘acum zece ani, tinerii care se considerau catolici erau 77% si astazi, pentru prima data in istorie, nu sunt nici macar 50%’. Autorii raportului atribuie acest fenomen faptului ca ‘tinerii nu gasesc adevarate modele de religiozitate care sa-i atraga’. Alte motivatii prezentate sunt: ‘cresterea secularizarii societatii, schimbarile politice intr-o directie laicista si neincrederea pe care Biserica o are in randul tinerilor’. Cele mai mari critici pe care tinerii le adreseaza Bisericii din Spania sunt ‘bogatia sa excesiva, ingerentele sale politice si conservatorismul in materie sexuala’, arata raportul. Doar 10% dintre tineri se declara catolici activi, in timp ce 20% afirma ca sunt indiferenti la nivel religios, agnostici sau atei. ‘Restul este constituit de o mare masa de spanioli care, intr-o masura mai mare sau mai mica, se identifica cu conditia lor de catolici, caracterizati, in mod special, de pasivitate’. In ceea ce priveste familia, raportul a constatat printre tineri ‘un pluralism in valorificarea a ceea ce astazi constituie o familie si se continua prin prevalarea conceptiei familiei constituite de un tata si o mama uniti in casatorie si un copil’. Tinerii, se subliniaza in raport, ‘dau valoare casatoriei, dar o amana, apreciind faptul de a avea copii, dar ii reduc numeric si tind sa fie fideli partenerului in ciuda faptului ca a crescut numarul de separari si divorturi’.
Din moștenirea lui Gojdu ne-a mai rămas doar o capelă, dar moștenirea de conștiință nu ne-o poate lua nimeni
Reporterii Pro TV au realizat un material despre mănăstirea ortodoxă românească „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta. Ei s-au documentat despre istoricul ei, constatând că făcea parte dintr-o imensă avere lăsată României de filantropul Emanoil Gojdu.…
Să nu uităm că era rău cu porcii departe de Tatăl, îndeamnă Episcopul vicar Damaschin | Cum trebuie să fie pocăinţa?
În predica de duminică, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Sucevei a explicat că pocăinţa trebuie să fie continuă şi însoţită de bucurie şi recunoştinţă. „Să nu uităm niciodată unde am fost, să nu uităm că era…
Elevii din Bucovina de Nord au confecționat mărțișoare: „Se agață în copac, ca să avem roadă tot anul”
Elevii Liceului „Alexandru Ilschi” din Crasna, regiunea Cernăuți, au participat la un atelier de confecționare de mărțișoare, simboluri ale primăverii. Ei și-au acompaniat activitatea cu recitare de versuri în limba română și au rememorat obiceiuri…
Cum l-a reabilitat Părintele Patriarh Daniel pe Diaconul Ion Creangă
Se știe că scriitorul Ion Creangă a fost caterisit din treapta diaconiei în 1872. După ce s-a demonstrat nedreptatea care i se făcuse, Părintele Patriarh Daniel, pe vremea când era Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a…
BNR îl omagiază pe Mitropolitul Bartolmeu Anania la 100 ani de la naştere
Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic, începând cu 8 martie, o monedă din argint cu tema 100 de ani de la nașterea Mitropolitului Bartolomeu Anania. Conform unui comunicat transmis de BNR, aversul monedei redă…