Icoanele Sfinților Împărați, oaspeți de seamă pe Colina Bucuriei

Anul acesta, 2013, dedicat Sfinților Împărați Constantin și Elena, bucuria duhovnicească a pelerinilor veniți să se închine Sfântului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștiului, este sporită de prezența pe Colina Bucuriei a două icoane ale Sfinților Împărați Constantin și Elena cu părticele din Lemnul Sfintei Cruci și din moaștele Sfintei Împărătese Elena, alături de moaștele Sfântului Mare Mucenic Artemie aduse de la Mănăstirea Căldărușani.

Cele două icoane sunt aduse în Capitala României din Grecia de către Înaltpreasfințitul Părinte Dionisie, Mitropolit de Corint, Sikion, Zemeno, Tarsos și Polifengos, la inițiativa și cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Moaștele Sfintei Împărătese Elena, împreună cu două părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci

Prima dintre cele două icoane aduse spre închinare la Bu- ce are încastrate și curești îi reprezintă pe Sfinții Împărați Constantin și Elena având între ei așezată Sfânta Cruce. Icoana, părticele din moaștele din Anassis ale Îm- părătesei Elena, cea întocmai cu Apostolii, împreună cu două părticele din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci, este păstrată din anul 1987 în biserica Sfântului Nicolae – Aidonion, din cuprinsul Mitropoliei de Corint.

În fiecare an, icoana cu sfintele odoare este dusă spre închinare în biserica Sfinților Împărați Constantin și Elena – Aidonion, cu ocazia hramului, în data de 21 mai. Ele sunt izvor de sfințenie și binecuvântare tuturor pelerinilor care se închină cu credință sfintelor moaște.

Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Împărat Constantin cel Mare din Gelini – Corint

Icoana Sfântului Împărat și întocmai cu Apostolii Constantin (datând din sec. XV- XVI), păstrată astăzi în muzeul bisericesc al Mitropoliei de Corint, provine de la Schitul Sfântului Constantin din Gelini – Corint, așezământ monahal săpat în stâncă și întemeiat în anul 1011, cu vedere spre golful Corint.

Icoana înfățișează chiar momentul con- vertirii minunate a Sfântului Constantin în preziua luptei decisive cu Maxențiu din 28 octombrie 312, de lângă Podul Vulturului (Pons Milvius), pe via Flaminia, în cetatea Romei. Icoana este o transpunere în ima- gini a mărturiei istoricului bisericesc Euse- biu de Cezareea, care istorisește că, în aju- nul luptei, „pe la ceasurile amiezii”, împăratul „a văzut cu ochii săi pe cer, străjuind deasupra soarelui, semnul mărturisitor de biruință al unei cruci întocmită din lumină și că, odată cu ea, putuse desluși un scris glăsuind: «Să biruiești întru aceasta!» (á¼Î½ ϔοÏϔῳ νίκα)”. În cursul nopții următoare, Mântuitorul Hristos i s-a descoperit, cerându-i să-și așeze oștirile sub ocrotirea semnului descoperit în timpul zilei ce tocmai se încheiase. În această icoană, Sfântul Constantin cel Mare, purtând veșmintele (tunica și mantia lungă – paludamentum – prinsă pe umăr cu fibulă) și însemnele imperiale (diadema), înfățișat călare pe un cal alb, are privirea ațintită către cer, pri- mind binecuvântarea divină, iar deasupra zărindu-se parțial inscripția: „Prin acest semn vei învinge”. (Informații preluate din pliantul de prezentare a hramului Ocrotitorului

Bucureștilor – 2013 și publicat la Editura „Cuvântul Vieții” a

Mitropoliei Munteniei și Dobrogei)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…