‘Icoanele nu pot fi smulse din sufletele romanilor’

Solicitarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a scoate icoanele din scoli nu este justificata, deoarece prezenta insemnelor religioase in unitatile de invatamant nu intra in contradictie cu nicio lege, nici interna si nici europeana. Acestea au fost principalele puncte de vedere exprimate astazi in cadrul unei conferinte de presa organizata la Palatul Patriarhiei. Conferinta de presa a fost sustinuta de catre reprezentantii ‘Coalitiei pentru Respectarea Sentimentului Religios’. Mai multe amanunte despre cele discutate am aflat de la pr. Vasile Gavrila, paroh al paraclisului universitar ‘Sf. Nicolae’ din Bucuresti: ‘Au fost prezenti ASCOR-ul, ca un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Romane, Civic Media si Pro Vita, acestea fiind cele trei asociatii care au facut o sesizare pentru a nu se aplica recomandarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii de a se scoate icoanele din scoli. Au fost prezenti avocatii care reprezinta aceste asociatii in procese si care au explicat cum stau lucrurile la acest moment. Sunt trei procese in rol, care au fost amanate pentru septembrie, deoarece juristii au intrat in vacanta. Punctele de vedere care au fost exprimate au fost acestea: cererea CNCD nu este justificata, pentru faptul ca ramane la latitudinea comunitatii, adica a consiliilor profesorale si a comitetelor de parinti care isi reprezinta copiii in scoli; icoanele au intrat in scoala in mod firesc si tot in mod firesc ele vor ramane in scoli; toti si-au exprimat intentia si dorinta de a merge pana la capat in lupta pentru pastrarea icoanelor in scoli. De asemenea, s-a subliniat faptul ca prezenta icoanelor nu intra deloc in contradictie cu legislatia tarii noastre, cum nu intra in contradictie nici cu legislatia europeana’.

De asemenea, pr. Vasile Gavrila ne-a mentionat si punctul de vedere pe care l-a prezentat in cadrul conferintei de presa de astazi: ‘Am incercat sa explic care sunt motivele teologice pentru care icoana este bine sa ramana in scoala. Copilul care creste intr-o atmosfera religioasa, crestin-ortodoxa, atunci cand regaseste icoana in scoala, el isi regaseste ambientul, isi regaseste atmosfera familiala. De asemenea, spiritualitatea neamului nostru si cultura neamului nostru sunt impregnate de partea crestina, iar in acest sens icoana ocupa un loc deosebit. Sa nu uitam ca scoala s-a format in tinda Bisericii si ar fi o ruptura fortata dintre Biserica si scoala’.

Prezent la conferinta de presa de la Palatul Patriarhiei, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru, este convins ca actiunea prin care se incearca scoaterea din scoli a icoanelor nu va avea sorti de izbanda. In opinia sa, incercarea de eliminare a icoanelor din scoli reprezinta ‘un atac la fiinta nationala’. In acest sens, ne-a declarat ca ‘ceea ce este foarte clar si este convingerea noastra ferma este ca icoanele nu pot fi smulse din sufletele romanilor. Democratia inseamna ca acele comunitati care utilizeaza anumite spatii, cum ar fi spatiile scolare, sunt singurele in masura sa decida in mod absolut liber daca vor sau nu vor sa aiba icoane in scoli. Daca am merge pe rationamentul acestor farisei ar trebui in primul rand sa smulgem Crucea de pe stema tarii, ar trebui sa daramam toate bisericile, pentru ca toate poarta insemnari religioase si dupa teoria acestor persoane ele jignesc sau calca in picioare drepturile altora, care au alte religii si care nu cred in Dumnezeu. Icoanele si insemnele religioase nu au facut rau nimanui. E vorba de argumente care nu stau in picioare, si este vorba de lupta negurei impotriva luminii, care se poarta in zilele pe care le traim, dar lumina va invinge’.

Comentarii Facebook


Știri recente