Icoane pe sticlă ale copiilor expuse la Alba Iulia

Zilele acestea, la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia a fost vernisată o inedită expoziție de icoane. Cele 240 de icoane pe sticlă expuse au fost realizate de copiii din opt parohii ale județului Alba, partenere ale proiectului ‘Patrimoniul de acasă’, desfășurat pe perioada vacanței de vară și care se află în al doilea an de activitate.

La acest proiect, care a urmărit inițierea elevilor din clasele primare și gimnaziale în tehnica pictării pe sticlă și stimularea gustului artistic și a respectului pentru valorile artei tradiționale românești, au participat peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 18 ani din centrele cultural-catehetice: Alba Iulia, Bucerdea Vinoasă, Cut, Galda de Jos, Hăpria, Limba, Micești și Stremț.

Tot cu această ocazie, după cum ne informează Ziarul Lumina a fost lansat volumul ‘Îndrumarul ucenicului iconar. Caiet de modele’, o lucrare ce însumează în paginile sale imagini și informații folositoare celor care doresc să picteze icoane pe sticlă.

În Arhiepiscopia Alba Iulia funcționează 14 centre cultural- catehetice, în cadrul cărora se desfășoară o misiune bogată cu tinerii, misiune concretizată în numeroase activități: pictură de icoane pe lemn și sticlă, grupuri folclorice de dansuri populare, discuții pe teme religioase, în principal, dar și pe teme legate de viața, problemele și preocupările tinerilor, acțiuni filantropice, de ecologizare și de voluntariat, proiecții de filme și discuții pe marginea lor, ateliere de olărit și de țesătură, precum și acțiuni de valorificare a patrimoniului cultural local, prin care copiii și tinerii să învețe cât mai multe despre tradițiile strămoșilor lor.

Comentarii Facebook


Știri recente