Icoane făcătoare de minuni la Bacău și Onești

În Arhiepiscopia Romanului și Bacăului au loc în aceste zile două pelerinaje cu icoanele făcătoare de minuni de la Mănăstirea Neamț, respectiv din parohia Trifești, Protopopiatul Roman. Procesiunile cu sfintele icoane sunt organizate cu prilejul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, informează Ziarul Lumina.

La Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Precista din Bacău se află de miercuri până duminică, 15 august, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț. Pelerinajul este organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. În aceste zile se intensifică programul liturgic. Astăzi va fi săvârșită Taina Sfântului Maslu, Acatistul, iar mâine seară se va săvârși Vecernia unită cu Litia și Prohodul Maicii Domnului. Duminică, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiată de către un sobor de preoți pe un podium special amenajat lângă Biserica Precista. La final se va oficia slujba Parastasului pentru ctitori. ‘Credincioșii au cerut venirea sfintei icoane mai ales pentru că biserica noastră și cea a Mănăstirii Neamț sunt ctitorii ale Sfântului Voievod Ștefan cel Mare. Maica Domnului este nădejdea credincioșilor și mult rugătoare către Mântuitorul Hristos. Oamenii vin în număr foarte mare pentru a se închina sfintei icoane’, a relatat părintele Constantin Tomozei, Protopop al Protopopiatului Bacău.

Tradiție în Postul Adormirii Maicii Domnului

A devenit o tradiție ca în Postul Adormirii Maicii Domnului, ca o mângâiere, alinare și întărire duhovnicească, la Catedrala ‘Pogorârea Sfântului Duh’ din Onești să fie adusă icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifești. Credincioșii au venit și în acest an pentru a cinsti icoana făcătoare de minuni și pentru a participa la sfintele slujbe: Paraclisul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, Acatistul Bunei Vestiri, Vecernia, Utrenia, Sfânta Liturghie, Taina Sfântului Maslu. ‘Au fost credincioși care au rămas până seara, târziu, la icoana Maicii Domnului pentru a citi un acatist sau un paraclis. Această icoană este o dovadă a iubirii Mântuitorului Iisus Hristos față de Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, fiind înzestrată cu darul facerii de minuni pentru a ne arăta continuitatea actului de mântuire. Icoanele făcătoare de minuni sunt împlinirea unei rânduieli a lui Dumnezeu. Noi avem încredere în tot ceea ce Dumnezeu ne-a lăsat ca mărturii grăitoare. Mulțumim părinților și credincioșilor de la Trifești și Preasfințitului Părinte Ioachim Băcăuanul, care s-a gândit să ne împlinească această dorință de a o avea pe Maica Domnului, prin icoana făcătoare de minuni, câteva zile aici, la Onești’, a declarat părintele Constantin Alupei, protoiereul Protopopiatului Onești.

Comentarii Facebook


Știri recente