Icoana ortodoxă – lumina credinței

Câștigătorii concursului pentru pictori iconari în frescă și mozaic din întreaga țară – „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, au fost premiați astăzi, 21 mai 2013, de Patriarhul României. Premierea a avut loc în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul vernisării expoziției „Icoana ortodoxă – lumina credinței”. Expoziția cuprinde lucrările realizate de către participanții la concursul organizat de către Patriarhia Română.

Astfel, câștigătorii premiați la Secțiunea A – Tehnică frescă au fost:

Premiul I: Oprea Robert George, Argeș – 91 puncte

Premiul II: Verdeș Bogdan Gheorghe, Galați – 90 puncte

Premiul III: Mandici Constantin, Suceava – 87 puncte

Mențiune: Ionescu Mihai Marius, Vâlcea – 86 puncte

De asemenea, la Secțiunea B – Tehnica Mozaic câștigătorii au fost următorii:

Premiul I: Haraga Ionel, Iași – 88 puncte

Premiul II: Bozgă Laurențiu, Vâlcea – 84 puncte

Premiul III: Isari Ramona, Iași – 78 puncte

Mențiune: Opaină Claudiu, București – 75 puncte

În cuvântul de învățătură Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat importanța icoanei în viața credincioșilor.

„Icoana ortodoxă este, în primul rând, o mărturisire de credință; și anume că Cel nevăzut S-a făcut văzut, Cel necuprins S-a făcut cuprins, Cel inaccesibil S-a făcut accesibil, Cel neapropiat S-a făcut apropiat. Cel ce nu cinstește icoanele nu mărturisește deplin întruparea lui Hristos. În al doilea rând icoana este o chemare la rugăciune, nu doar la admirație; și arătăm că de fapt ne întâlnim cu Hristos. Icoana ne cheamă la rugăciune, la comuniune cu Hristos și apoi, în al treilea rând, icoana prin frumusețea ei ne cheamă la frumusețea spirituală, să ne curățim simțirile, să înfrumusețăm sufletul nostru cu fapte bune, după cum sunt frumoase icoanele din biserică. În al patrulea rând icoana este o realitate artistică”, a spus Părintele Patriarh.

Concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”, s-a adresat tuturor pictorilor bisericești din cadrul Patriarhiei Române. Cei care au dorit să participe la concurs au realizat o icoană în frescă sau o icoană în mozaic, având ca temă „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. Lucrările împreună cu documentația necesară au fost trimise în perioada 15-26 aprilie 2013 la Patriarhia Română, cu mențiunea „Pentru Concursul național «Icoana ortodoxă – lumina credinței»”. Evaluarea lucrărilor a avut loc pe 29 aprilie de o comisie formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești.

Concursul „Icoana ortodoxă – lumina credinței” a fost organizat și în anul 2012, dar a cuprins secțiunile icoane pictate pe lemn și icoane pictate pe sticlă. După concursul de anul acesta, lucrările vor fi prezentate în cadrul unui catalog expozițional cu datele de contact ale pictorilor iconari și scurte prezentări ale câștigătorilor.

Comentarii Facebook


Știri recente