Icoana Maicii Domnului – Prodromița a fost sfințită

Tot astăzi, 24 octombrie 2011, în cadrul slujbei de sfințire a Paraclisului viitoarei Catedrale a Mântuirii Neamului, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit și Icoana Maicii Domnului – Prodoromița, copie a celei de la Muntele Athos.

Icoana sfințită de Patriarhul României se găsește în paraclisul, ridicat pe amplasamentul Catedralei Mântuirii Neamului, care are unul din hramuri închinat acestei icoane.

Istoria zugrăvirii icoanei originale care se află la Sfântul Munte Athos o aflăm din Sinaxarul zilei de 12 iulie desprins din Mineiul din anul 1910. Redăm în cele ce urmează cuvintele pictorului, așa cum sunt prezentate în această ediție a Mineiului, fără a știrbi nimic din farmecul arhaic al limbii române de la începutul sec. XX: „Eu Iordache Nicolau, zugrav din orașul Iași, am zugrăvit această sfântă Icoană a Maicii lui Dumnezeu, cu însuși mâna mea, la care a urmat o minune prea slăvită în modul următor: Dupăce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăviei mele, m’am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a Domnului nostru Iisus Hristos; după ce am dat mâna întâia și a doua, de noapte apucându-mă ca să o zugrăvesc desăvârșit, privind eu la chipuri cu totul au ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m’am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul; și așa fiind, seara m’am culcat scârbit nemâncând nimic în ziua aceia, socotind că a doua zi sculându-mă să mă apuc mai cu deadinsul. Dupăce m’am sculat a doua zi, mai întâiu am făcut trei metanii Maicii lui Dumnezeu, rugându-mă ca să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei Icoană; și când m’am dus să mă apuc de lucru, o! prea slăvite minunile Maicii lui Dumnezeu! S’au aflat chipurile drese desăvârșit precum se vede, și eu văzând această minune n’am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși cu greșală am făcut aceasta ca să dau lustru la o asemenea minune. Aceasta este povestirea acestei sfinte Icoane”

Troparul Icoanei Prodromița

„Născătoare de Dumnezeu, pururea Fecioară, sfintei și dumnezeieștii tale icoane cu dragoste și cu credință închi¬nându-ne, o sărutăm mulțumind, căci prin ea celor credincioși le dăruiești cu adevărat tămăduiri sufletelor și trupurilor; pentru aceasta grăim către tine: Slavă fecioriei tale! Slavă milostivirii tale! Slavă purtării tale de grijă, ceea ce ești una binecuvântată!” (Troparul Icoanei Prodromița a fost preluat din broșura ‘Apostolul românilor primit în România. Aducerea Cinstitului cap al Sfântului Apostol Andrei în Bucuresti, Sibiu și Alba Iulia’, ed. Cuvântul Vieții a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, 2011, p. 25)

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…