Icoană făcătoare de minuni, cinstită de ardeleni

Cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și cu aprobarea Arhiepiscopiei Iașilor, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Hadâmbu din județul Iași, a fost adusă, la 9 iulie 2012, spre închinare la Parohiile Victoria și Sădinca.

Dorința enoriașilor de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din orașul Victoria, județul Brașov, de a primi la biserica parohială vizita delegației de la Mănăstirea Hadâmbu, împreună cu icoana făcătoare de minuni, s-a născut în urma unui pelerinaj în capitala Moldovei. Însoțiți de preotul paroh, părintele Mihail Fogoroș, pelerinii din Victoria au avut posibilitatea să se oprească la mănăstirea de lângă Iași pentru a se închina icoanei. Încă de atunci, pelerinii și-au pus în gând să aducă icoana spre închinare tuturor credincioșilor din Victoria și din împrejurimi. „Maica Domnului ne-a ascultat rugiunile și a făcut această minune, ca icoana sa de la Hadâmbu să fie adusă două zile în parohia noastră”, a declarat părintele Fogoroș, potrivit mitropolia – ardealului.ro.

În cele două zile, slujbele religioase și rugăciunile nu au contenit. Întreaga noapte, credincioșii împreună cu preotul paroh au citit acatiste și paraclisele Maicii Domnului, iar pelerinii au format un rând pentru a se închinat la icoana expusă în curtea bisericii.

Mama bisericilor din Victoria

Adusă în perioada în care Victoria a găzduit Festivalul Internațional de Toacă, o manifestare unică în lume pusă sub genericul „Cântecul care zidește”, icoana Maicii Domnului de la Hadâmbu a fost cinstită și de preoți și credincioși de mai departe, veniți să participe la concursul amintit. Marți, 10 iulie, Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a poposit la Victoria pentru a binecuvânta participanții la festival. Ierarhul a vizitat apoi, biserica ocrotită de Sfânta Parascheva din Victoria, s-a închinat la icoana făcătoare de minuni și a binecuvântat credincioșii adunați în curtea lăcașului de cult. În aceași zi, icoana a fost dusă spre închinare la Parohia Sădinca, după care, delegația de la Hadâmbu, a plecat spre Iași.

Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Victoria este ultima biserică din Arhiepiscopia Sibiului, construită și sfințită înainte de Revoluția din 1989, după cum ne-a spus părintele paroh Mihail Fogoroș. Așa cum le place enoriașilor să spună, biserica este mama tuturor lăcașurilor de cult din orașul Victoria. Amanajată într-un imobil de la marginea orașului brașovean, biserica a fost recent reînfrumusețată, iar credincioșii cu aptitudini muzicale au format un cor parohial.

Comentarii Facebook


Știri recente