Sub ploaia mocănească ce a acoperit Bacăul azi dimineață, peste o sută de credincioși au întâmpinat, la poarta Bisericii Precista, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Neamț.
La ora stabilită, Icoana a intrat pe poarta bisericii, împreună cu racla ce adăpostește capul Sfântului Simeon din Muntele minunat (Antiohia Siriei), care a fost dăruit mănăstirii Neamț de Sfântul Ștefan cel Mare în anul 1463. După cum a relatat pr. paroh Constantin Tomozei, protopop al Protopopiatului Bacău, în această perioadă, programul liturgic este intensificat. Sfânta Liturghie va fi săvârșită în fiecare dimineață, iar sâmbătă și duminica seara se va oficia Vecernia unită cu Litia de către un sobor de preoți. De asemenea, duminică, Sfânta Liturghie va fi oficiată în altarul de vară de PS Ioachim Băcăuanul. Credincioșii sunt așteptați să participe în aceste zile la slujba Acatistului Maici Domnului și a Acatistului Sfântului Simeon.
‘Ca în fiecare an, de 12 ani încoace, cu prilejul hramului Bisericii Precista din Bacău, cu binecuvântarea Înalt Preasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei și a Preasfințitului Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, am adus spre închinarea credincioșilor această icoană de la Mănăstirea Neamț. Biserica noastră este ocrotită de Sfânta Fecioară, având hramul Adormirea Maicii Domnului. Ca o binecuvântare pentru băcăuani, și spre mângâierea lor, anul acesta a fost adus și capul Sfântului Simeon’, a declarat pr. paroh Constantin Tomozei.
Pelerinajul are loc cu prilejul hramului Bisericii ‘Adormirea Maicii Domnului’ și se va încheia luni, 15 august.
De asemenea, de marți, 9 august, o altă icoană făcătoare de minuni s-a aflat la Biserica Lazaret (lîngă Selgros), fiind venită de la parohia Trifești, județul Neamț. Fiind cunoscută drept ‘Icoana aducătoare de ploaie’, acest obiect de cult a fost singurul supraviețuitor al bisericii din vechiul sat Trifești care, în secolul al XVIII-lea a fost distrus de inundații, iar icoana a fost colacul de salvare al unui cioban din viitura ce a spulberat vatra satului. Această icoana se va afla în Bacău până joi, 11 august.