‘Icoana din Sufletul Copilului’, Editia a XV- a, 2007

Comunicat de Presa

‘Icoana din Sufletul Copilului’, Editia a XV- a, 2007

Initiat in 1993, Concursul de creatie ‘Icoana din sufletul copilului’ a ajuns in 2007 la cea de-a XV-a editie. Anul acesta concursul are si un caracter de laborator interdisciplinar. Concursul se desfasoara in colaborare cu Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, cu sprijinul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane si al inspectoratelor scolare judetene.

Editia a XV-a – 2007 a Concursului ‘Icoana din sufletul copilului’ a avut urmatoarele etape:

I. Expozitia intitulata ‘Patimile si Invierea Domnului’, Cluj-Napoca, 11-14 aprilie 2007, eveniment desfasurat in cadrul Olimpiadelor Nationale de Arte Vizuale, Arhitectura si Istoria Artelor pentru elevii din invatamantul preuniversitar si seminarii teologice cu clase de patrimoniu, cu sprijinul Mitropoliei Clujului, Albei , Crisanei si Maramuresului.

II.Finalizarea concursului in judete si in municipiul Bucuresti, 11-17 iunie 2007. Selectia, expozitia, premierea la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean/Municipal s-au realizat impreuna cu Centrele eparhiale. Lucrarile premiate au participat la Expozitia de la Sibiu.

III.Patriarhia Romana, cu sprijinul Mitropoliei Ardealului, Manastirii Brancoveanu – Sambata de Sus, Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Inspectoratului Scolar Judetean Sibiu, Ministerului Culturii si Cultelor, Complexului National Muzeal „ASTRA”, Asociatiei „Urmasii Sfintilor Brancoveni”, a organizat Expozitia – Concurs „Icoana din sufletul copilului” in cadrul Programului „Sibiu, Capitala Culturala Europeana – 2007”.

Vernisajul expozitiei a avut loc in ziua de 28 august 2007, la Casa de Cultura a Sindicatelor din Sibiu, in prezenta unor membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a coordonatorilor Programului „Sibiu, Capitala Culturala Europeana – 2007”, a reprezentantilor autoritatilor locale si a unui numeros public. Expozitia a fost deschisa in toata perioada celei de-a treia Adunari Ecumenice Europene de la Sibiu (4-9 septembrie 2007)

Potrivit Calendarului Activitatilor Educative ale Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, in perioada 23-29 august 2007, municipiul Sibiu a gazduit, prin Inspectoratul Scolar Judetean si Complexul National Muzeal „ASTRA”, Concursul National „Mestesuguri artistice traditionale”. In cadrul acestei manifestari si a proiectului „Sibiu, Capitala Culturala Europeana – 2007”, Expozitia-Concurs „Icoana din sufletul copilului” a reunit cele mai reusite lucrari (peste 300), premiate la nivelul judetelor si eparhiilor Patriarhiei Romane, realizate de catre elevii claselor I-XII din scoli, gimnazii, licee, colegii pedagogice, seminarii teologice, licee de arta, cluburi si palate ale copiilor si elevilor.

Tematica lucrarilor a fost cea a iconografiei ortodoxe, icoanele fiind realizate in tehnici traditionale – lemn, sticla, fresca, mozaic s.a. Lucrarile au fost realizate individual sau in grup, sub indrumarea profesorilor de desen, a preotilor, a parintilor si a mesterilor populari. Metafora „Icoana din sufletul copilului” se refera si la celelalte sectiuni ale concursului: Marturii crestine (cercetare-restaurare), Traditii, Cantecul care zideste, Literatura, Publicistica, Foto, Grafica, Povestiri in imagini din vietile Sfintilor, Jocuri.

O sectiune distincta a reunit alte tehnici si obiecte de arta religioasa (lemn, metal, ceramica, broderii, tesaturi, miniatura, gravura, oua incondeiate, paine cultica s.a.).

IV.In luna octombrie a.c., cu binecuvantarea si purtarea de grija a I.P.S. Serafim, Mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane a Germaniei, Europei Centrale si de Nord, a fost organizata o expozitie „Icoana din sufletul copilului” la Luxemburg. Expozitia a fost organizata cu sprijinul Institutului Cultural Roman, al Parohiei Nasterea Domnului din Luxemburg, in Catedrala Nôtre Dame, prin bunavointa Bisericii Romano-Catolice.

V.Lucrarile premiate la Olimpiada Nationala de Arte Vizuale, din aprilie 2007 de la Cluj Napoca, cele de la Concursul National „Mestesuguri artistice traditionale” de la Sibiu si cele de la Luxemburg au fost reunite in Expozitia finala a Editiei a XV-a, vernisata la Palatul Patriarhiei, in data de 5 decembrie 2007.

Patriarhia Romana si Guvernul Romaniei Va invita sa vizitati expozitia „Icoana din sufletul copilului”, Editia a XV-a si sa participati la traditionala serbare din jurul bradului de Craciun – Colinda Sfanta din sufletul copiilor la Nasterea Domnului, luni, 17 decembrie 2007, incepand cu orele 14.00.

Cu acest prilej, va avea loc si decernarea premiilor Concursului National „Icoana din sufletul copilului”.

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

Comentarii Facebook


Știri recente