‘Icoana constituie un tezaur al fondului nostru national’

Intr-un interviu acordat postului tv N24, aseara, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a afirmat ca icoana constituie un tezaur al fondului national romanesc: ‘Dupa cum Voronetul nu se poate misca de la locul lui, tot asa icoana, socotim noi, ca acum, dupa perioada celor cinci decenii de prigoana, si-a luat locul unde trebuia, pentru ca religia este acum prevazuta in scoala de stat. Pentru a se face o legatura pedagogica fireasca intre copilul care incepe sa se orienteze in viata si intre ceea ce citeste in manualul de religie, se priveste spre icoana’.

De asemenea, PF Sa a scos in evidenta faptul ca ‘prezenta icoanei acolo este o realitate, prezenta lui Hristos sau a sfintilor, a Maicii Domnului. Icoana este chipul lui Hristos. In fiecare din noi exista icoana aceasta, toti o avem, nu o putem scoate. Daca o scoatem, ajungem, sigur, cum s-a incercat pe vremea comunistilor. Dar acum asta nu se mai poate, adica nu se intelege inca bine rostul icoanei, care nu este acela de a impodobi. Icoana ne inspira ganduri si raze de lumina si de iubire fata de ceilalti, ca sa nu se simta jigniti. Omul nu se simte jignit si suparat de ceea ce este frumos, de ceea ce este idealul de viata. Este o realitate a Bisericii noastre, si de toleranta si de intelegere cu cei care nu sunt obligati sa se inchine’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Când începe Postul Paștelui 2022

În 2022, Postul Mare va începe luni, 7 martie. Numit în vechime Quadragesima, adică Patruzecime, acest post este o pregătire duhovnicească pentru Praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, ce va avea loc în data de…