Icoana Anului Omagial 2012

Biserica Ortodoxă Română va acorda, și anul acesta, o atenție deosebită celor aflați în suferință. În ședința de lucru din februarie 2011, Sfântul Sinod a hotărât ca anul 2012 să fie Anul omagial al Sfântului Maslu și al îngrijirii bolnavilor. Icoana reprezentativă, Pilda Bunului samarinean, exprimă cel mai bine grija Bisericii față de semeni.

„Sunt multe minunile de vindecări ale Mântuitorului, de învieri din morți însă în mod special această temă a Samarineanului milostiv care trimite la una din pildele fundamentale ale Mântuitorului în care vorbește despre un om aflat în suferință și care a ajuns în această situație din cauza unui jaf și a unor suferințe provocate de niște tâlhari pe drumul de la Ierusalim la Ierihon. În pildă omul acesta și-a aflat la un moment dat un binefăcător care nu a fost acesta cum s-ar fi putut aștepta cineva. De aceea și Mântuitorul îi amintește înainte un levit, un preot al Legii cele vechi. Binefăcătorul a fost unul de altă proveniență din Țara Samariei. Iar Mântuitorul trimite aici și la alte împrejurări în care făcea referință la această dimensiune a comuniunii pe deasupra deosebirilor dintre etnice sau de altă natură dintre oameni. Și cuvântul cheie pe care este foarte important să-l aducem aminte în această împrejurare este întrebarea Mântuitorului: Cine este aproapele care căzuse în mâinile tâlharului. Răspunsul a venit de la sine: Cel care a făcut milă cu el. Și atunci Mântuitorul a zis Mergi și fă și tu asemenea! Este o chemare, un îndemn pe care l-a adresat aceluia, dar prin acela nouă, tuturor creștinilor și anume, de a înțelege cu adevărat calea prin care putem să fim aproapele celui aflat în suferință, de a face în mod concret ceva pentru a-i ușura suferința”, a explicat pentru TRINITAS TV părintele consilier Florin Șerbănescu de la Sectorul patrimoniu cultural al Patriarhiei Române.

Pilda Bunului samarinean este pictată, din cele mai vechi timpuri, în majoritatea bisericilor românești.

De-a lungul întregului an, în Patriarhia Română vor avea loc numeroase manifestări, printre acestea numărându-se și concursul național „Icoana ortodoxă – lumina credinței”.

Comentarii Facebook


Știri recente